Μιλάνο: Τα μπαρμπέρικα που ξέχασε ο χρόνος

Στο Μιλάνο υπάρχουν κάποια παλιά, παραδοσιακά κουρεία που δεν έχουν αλλάξει το παραμικρό στη διακόσμηση τους από τη δεκαετία του εβδομήντα.

Σε όλη την πόλη βρίσκονται διασκορπισμένα, κρυμμένα πίσω από ταπεινές βιτρίνες αμέτρητα παλιά, παραδοσιακά μπαρμπέρικα που έχουν διατηρήσει την ίδια διακόσμηση εδώ και πολλές δεκαετίες. Για την ακρίβεια ο χώρος μέσα έχει παραμείνει ολόιδιος από τις δεκαετίες του πενήντα, του εξήντα και του εβδομήντα.

Κάποια στιγμή ο φωτογράφος Στέφαν Γκίφτχαλερ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μερικά από αυτά σε εντιτόριαλ μόδας, αλλά όταν τα επισκέφτηκε, συνειδητοποίησε πως τα μοντέλα του θα ήταν εντελώς περιττά. Τα κουρεία ήταν έτοιμα για φωτογράφηση όπως ακριβώς ήταν. Και παρουσίαζαν από μόνα τους τεράστιο ενδιαφέρον.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η σειρά φωτογραφιών I Barbieri di Milano, μια χρονοκάψουλα που μεταφέρει τους θεατές σε μια άλλη παλιότερη εποχή, που εξακολουθεί να υπάρχει διακριτικά παράλληλα με το σήμερα.

«Οι χώροι δεν θυμίζουν σε τίποτα τα απρόσωπα, τυποποιημένα κομμωτήρια του σήμερα και το προσωπικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στη διακόσμηση. Είναι σχεδόν σαν διαμερίσματα με πίνακες,ασπρόμαυρες φωτογραφίες, βραβεία από διαγωνισμούς κομμωτικής που έγιναν πολλά χρόνια πριν.»

«Κάποιοι από τους ιδιόκτητες μου εκμυστηρεύτηκαν πως σκοπεύουν να αποσυρθούν και να κλείσουν τα μαγαζιά τους μέσα στα επόμενα χρόνια.»

Ας ελπίσουμε να βρεθεί ένας τρόπος να παραμείνουν ζωντανοί αυτοί οι τόσο ιδιαίτεροι χώροι που εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους λιγοστούς πελάτες εδώ και πολλά, πολλά χρόνια.