Μουσείο «χωρίς μπάλα», αλλά με Ρέντσο Πιάνο

Με δύο κτίρια εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ., που μάλλον θα φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, προχωράει η ανάδειξη των Δεσμωτών του Φαλήρου, τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψη της ομαδικής ταφής.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις προϋποθέσεις που θα διέπουν τη δημιουργία ενός χώρου ενημέρωσης του κοινού και ενός δεύτερου, υπόγειου χώρου, για την επίσκεψη στα ευρήματα. Ο χώρος πληροφόρησης θα προετοιμάζει τον επισκέπτη για την «κάθοδό» του στο ιδιαίτερο αρχαιολογικό εύρημα, που θα πρέπει να γίνεται με τον ανάλογο σεβασμό ως προς τη φύση του. Γι’ αυτόν τον λόγο οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προτιμούν να αποφευχθεί μια κυκλική διαδρομή γύρω από τις ομαδικές ταφές και ενδεχομένως να τεθούν και ηλικιακοί περιορισμοί για τους μικρούς επισκέπτες.

Ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος θα ισχύουν μέσα στον χώρο των ευρημάτων, όπως σταθερή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικός, χαμηλός, φωτισμός που θα προστατεύει τα οστά από τη διάβρωση και θα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τους επισκέπτες. Για την καλύτερη προστασία τους προτείνεται και η δημιουργία ενός δεύτερου εσωτερικού κλειστού χώρου – κελύφους. Ο σχεδιασμός του χώρου μόνιμης προστασίας θα πρέπει να εξασφαλίζει την επαναφορά των ευρημάτων στην αρχική τους θέση, τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του ΚΑΣ, θα αποσπαστούν σε μεγάλα μπλοκ προκειμένου να εξυγιανθεί και να στεγανοποιηθεί το υπέδαφος.

Οι όροι δόμησης θα καθοριστούν με νομοθετική ρύθμιση, ενώ για τη χρηματοδότηση φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε ξανά, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Διδασκάλου, η δωρεά του ΙΣΝ ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο θα είναι ενταγμένο στο τοπίο του πάρκου αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να έχει μια διακριτή ταυτότητα για την προστασία των ευρημάτων. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «δεν πίνουμε μπίρες ούτε παίζουμε μπάλα πάνω από τον χώρο ταφής»


loading...