“Παιχνίδια που μου μοιάζουν”

Το μόνο κοινό που έχουν όλοι οι άνθρωποι είναι πως είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Είναι χρέος του κάθε γονιού να το εξηγήσει στο παιδί του από νωρίς.

Η καμπάνια του #ToyLikeMe δημιουργήθηκε από την Rebecca Atkinson ως μια προσπάθεια θετικής αντιπροσώπευσης της αναπηρίας στον κόσμο των παιχνιδιών.

“Είμαι δημοσιογράφος με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, στο παρελθόν εργάστηκα για έντεκα χρόνια στο BBC. Εκεί ασχολήθηκα με τις παιδικές εκπομπές. Είμαι μερικώς κωφή και εν μέρει τυφλή.

Δεν είχα ποτέ κάποιο παιχνίδι που να είναι η αντανάκλαση μου.

Μόλις απέκτησα τα παιδιά μου, το σπίτι μου ήταν βομβαρδισμένο από αμέτρητα παιχνίδια, σε κάθε σχήμα, σε κάθε υλικό, δημιουργήθηκαν στρατιές από Playmobil και μια λαοθάλασσα από Lego.

Όμως, αυτό τον Απρίλιο παρατήρησα προς έκπληξή μου ότι το κουτί παιχνιδιών μας δεν περιείχε καμία μορφή αναπηρίας, δεν υπήρχε αντιπροσώπευση από κανένα παιχνίδι στο θέμα που μας αφορούσε τόσο άμεσα.

Ούτε μια πλαστική φιγούρα δεν κρατούσε λευκό μπαστούνι, καμιά κούκλα δεν καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Με ενόχλησε πολύ γιατί ο ρόλος των παιχνιδιών είναι όχι μόνο να ψυχαγωγούν αλλά και να εκπαιδεύουν τα παιδιά.

Η υπάρχουσα βιομηχανία δεν έχει δημιουργήσει παιχνίδια με αναπηρίες. Μόνο παππούδες στα καροτσάκια που λένε εμμέσως ότι το καροτσάκι δεν συνάδει με παιδιά ή με εφήβους. «Τι διδάσκει αυτό στα παιδιά μας;», σκέφτεται.

“Όταν αντιληφθήκα το μέγεθος αποκλεισμού της αναπηρίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παιχνιδιών, αποφάσισα να κάνω κάτι. Βλέπεις ήμουν κι εγώ αυτά τα παιδιά. Μίλησα με μερικούς γονείς άλλων παιδιών με ιδιαιτερότητες και ιδρύσαμε μαζί μια σελίδα στο Facebook, το ToyLikeMe. Κατευθείαν αποκτήσαμε μεγάλο κοινό. “

Είναι ανάγκη να βλέπουν όλα τα παιδιά την αναπηρία να παρουσιάζεται με θετικό τρόπο και μακριά από παλιές αντιλήψεις. Αυτό βοηθά τα υπόλοιπα παιδιά να δημιουργήσουν μια υγιή εικόνα για τη διαφορετικότητα, βοηθώντας έτσι τα παιδιά με αναπηρίες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Το #ToyLikeMe δεν λέει πως τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να παίζουν μόνο με παιχνίδια που μοιάζουν με αυτά. Εμείς λέμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν μέσα στα παιχνίδια όλες οι εκφάνσεις της ζωής μας. “

“Θα ήλπιζα αυτός ο κόσμος να είναι φωτεινός, πολύχρωμος και διασκεδαστικός όπως ο κόσμος του #ToyLikeMe. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την κατασκευή παιχνιδιών είναι σημαντικό να αποφύγουν την ταύτιση της αναπηρίας με το νοσοκομείο.”

«Πολλοί γονείς μας λένε πως είναι σημαντικό να έχουμε παιχνίδια με τα οποία να μπορούν να ταυτίζονται τα παιδιά τους, επειδή βοηθούν στην αυτοπεποίθηση τους και τα κάνουν να καταλάβουν ότι ανήκουν στην κοινωνία όπως όλοι οι υπόλοιποι.»,  δήλωσε ο Pasca Lane από την φιλανθρωπική οργάνωση Scope.

Ο χριστιανός, ο οποίος έχει αυτισμό, αγαπά τη κούκλα του που φοράει ένα hoodie που λέει «είμαι αυτισμός και τρομερός»

Η Maria Kentley δεν ήθελε τα δύο παιδιά να μεγαλώσουν αισθάνεται διαφορετικά από τα υπόλοιπα επειδή είναι αυτιστικά.

«Όλα τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι είναι τέλεια και ξεχωριστά όπως ακριβώς είναι».

Ξεκίνησε να “μεταποιεί” τα παιχνίδια των γιων της και πριν καταλάβει, άρχισε να δέχεται παραγγελίες από άλλους γονείς που επιθυμούσαν κάτι αντίστοιχο.

 

Η κ. Kentley κάνει τις κούκλες να παραγγελθούν κατόπιν παραγγελίας - η πριγκίπισσα σε αυτή τη φωτογραφία έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία

 Η Playmobil που – μετά από 50.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε μία μόνο εβδομάδα – αποφάσισε να δημιουργήσει παιχνίδια εμπνευσμένα από την εκστρατεία #ToyLikeMe.

Η κοινωνία στερείται των βασικών αξιών, που διδάσκονται από την παιδική κιόλα ηλικία, για την αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρίες. Όμως, τα πρώτα θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι έχουν ήδη γίνει, με τις μεγάλες εταιρίες παιχνιδιών να ενθαρρύνουν σιγά-σιγά τη διαφορετικότητα. Άλλωστε, μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα διδάγματα, ώστε να γίνουν και ώριμοι ενήλικες.