Τα ερείπια των εφιαλτικών φυλακών που έζησε ο Πεταλούδας

Ο Romain Veillon μας ξεναγεί στη Νήσο του Διαβόλου μέσα από τη σειρά φωτογραφιών του με τίτλο Papillon .

 

Η Νήσος του Διαβόλου είναι η μικρότερη νήσος του νησιωτικού συμπλέγματος των νήσων Σαλύ. Πρόκειται για μια βραχώδη πλην όμως έντονα φοινικόφυτη νησίδα του Ατλαντικού Ωκεανού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 μιλίων από τις ακτές της Γαλλικής Γουϊάνας, ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Κουρού.

 

«Τα νησιά είναι τόσο όμορφα,  ένα παραδεισένιο τοπίο βγαλμένο από καρτ-ποστάλ», λέει ο φωτογράφος.

«Η φυλακή είναι στη μέση του νησιού, στην κορυφή ενός λόφου, και μόνο όταν φτάσει κάποιος εκεί, συνειδητοποιεί το μέγεθος του πόνου και της φρίκης. Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς εξωπραγματική – στοιχειωμένη από σκοτεινές μνήμες ».

 

Οι Γάλλοι εξερευνητές ανακάλυψαν το νησί και τα αδέλφια του Saint-Joseph και Île Royale το 1797 και αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε μία από τις πιο περιβόητες φυλακές στον πλανήτη. Για περισσότερο από έναν αιώνα, φιλοξενούσε τους πιο διάσημους εγκληματίες και πολιτικούς κρατούμενους της χώρας – συμπεριλαμβανομένου του Άλφρεντ Ντρέιφους και των αντιπάλων του πραξικοπήματος του Ναπολέοντα Γ’, οι οποίοι φυλακίστηκαν σε μικροσκοπικά κελιά στη ζοφερή ζέστη της τροπικής ζούγκλας.

 

 

 

Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη νήσο αυτή μεταφέρονταν κυρίως κατάσκοποι και λιποτάκτες προερχόμενοι κυρίως από τις γαλλικές αποικίες που αρνούνταν να πολεμήσουν σε άλλη ήπειρο. Στις 17 Ιουνίου του 1938, λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γαλλία κατάργησε την μεταγωγή κρατουμένων σε φυλακές που βρίσκονταν σε αποικίες. Τελικά οι τελευταίοι κρατούμενοι της Νήσου του Διαβόλου εγκατέλειψαν αυτήν 15 χρόνια μετά, το 1953.

 

 

 

Οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε απομόνωση σε μικρά κελιά διαστάσεων 1,8 x 2 μέτρων που δεν είχαν έπιπλα, εκτός από έναν ξύλινο πάγκο,ο οποίος χρησίμευε ως κρεβάτι και αφαιρείτο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναγκάζοντάς τους να μένουν όρθιοι συνεχώς. Οι φρουροί μπορούσαν να κοιτάξουν στα κελιά από την  οροφή του κτιρίου και οι φυλακισμένοι εμποδίζονταν να μιλούν μεταξύ τους, να διαβάζουν, να καπνίζουν και να κάθονται.

 

Ντοκιμαντέρ για τη Νήσο του Διαβόλου

Το τρέιλερ της ταινίας «Ο Πεταλούδας» με τον Στηβ ΜακΚουήν και τον Ντάστιν Χόφμαν.

Το ριμέικ της ταινίας που κυκλοφόρησε to 2018:

 

Σήμερα η νήσος αυτή που ανήκει στη Γουιάνα παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη ως επιλογή χειμερινών διακοπών, παρά και το όνομα που συνεχίζει να διατηρεί.