Τα ποπ εξώφυλλα του περιοδικού Ρομάντσο

Όταν σε μια κίνηση απελπισίας μετατράπηκε από λαϊκό-ευαγγέλιο σε πολυτελές lifestyle περιοδικό στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, η κυκλοφορία του έπεσε ραγδαία και οδήγησε στο κλείσιμό του. Τα χρόνια της αθωότητας είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το περιοδικό «Ρομάντσο» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας των ελληνικών μεταπολεμικών περιοδικών σε όλες τις περιόδους της έκδοσής του. Ξεκίνησε να εκδίδεται στις 17 Νοεμβρίου 1934 ως βιβλιοπεριοδικό με αυτοτελή μυθιστορήματα σε κάθε τεύχος, στα πρότυπα των αμερικάνικων pulp – από εκεί προέρχεται και η ονομασία «ρομάντσο», που σημαίνει «μυθιστόρημα». Με την πάροδο των χρόνων μεταλλάχτηκε σε ένα υπερεπιτυχημένο λαϊκο περιοδικό με γελοιογραφίες, ρουμπρίκες, μυθιστορήματα σε συνέχειες αλλά και αφιερώματα σε αγαπημένους καλλιτέχνες.

Το 1989 προσθέτει στον τίτλο του ένα «συν» με την ελπίδα να περάσει σε μια νέα εποχή και να ανταγωνιστεί στα ίσια τον ιλουστρασιόν εκδοτικό κολοσσό του Γιώργου Κοσκωτά. Περνά στην ιστορία με το τελευταίο τεύχος του να κυκλοφορεί την Άνοιξη του 1990.

Για κάποιους το Ρομάντσο δεν έκλεισε ποτέ. Το περιοδικό «Συν» ήταν εκείνο που έβαλε λουκέτο. Το Ρομάντσο παραμένει ζωντανό ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων και πολιτιστικό κέντρο στο κτήριο των τελευταίων γραφείων και πιεστηρίων του στην οδό Αναξαγόρα.

Ρομάντσο : Το θρυλικό περιοδικό των ρεκόρ