5 καθημερινές συνήθειες για «καθαρό μυαλό»

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το άγχος, η καθιστική ζωή, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, η κακή διατροφή, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του εγκεφάλου.

Σε όλους κατά καιρούς έχει συμβεί να νιώθουμε ότι δεν έχουμε «καθαρό μυαλό». Για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, οι 5 καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι οι εξής:

Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

Σε αντίθεση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα επεξεργασμένα σιτηρά (όπως το λευκό ψωμί) και τα τρανς λιπαρά εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του εγκέφαλου και περιορίζουν τη γνωστική ικανότητα.

Βάλτε προτεραιότητες

Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, υπερφορτώνει με πληροφορίες τον εγκέφαλο. Γράψτε αναλυτικά σε μια λίστα το τι πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα και προσπαθήστε να μην αγχώνεστε.

Περάστε χρόνο στη φύση

Έρευνες επισημαίνουν ότι η έκθεση στη φύση βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγειά. Για παράδειγμα, η έκθεση σε φυσικά ερεθίσματα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης και να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή καθώς μεγαλώνουμε.

Κοιμηθείτε

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ενώ όσο λιγότερες ώρες κοιμάστε τόσο αυξάνεται η διαδικασία γήρανσης και συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...