5 τρόποι για να αποκτήσετε μια καλή συνήθεια

Οι καλές συνήθειες εξασφαλίζουν μια καλή ζωή

Πώς κάτι που κάνει καλό στη σωματική ή ψυχική μας υγεία μπορεί να γίνει συνήθεια με αντοχή στο χρόνο;

Μια καλή συνήθεια είναι ο πρωινός διαλογισμός. Εξίσου ωφέλιμες έχουν αποδειχτεί η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, ο επαρκής ύπνος κλπ. Πώς όμως μπορούμε να εντάξουμε κάτι από τα παραπάνω ή όλα μαζί με τέτοιον τρόπο ώστε να μας γίνουν συνήθεια; Να μην χρειάζεται δηλαδή να τα σκεφτόμαστε καθημερινά ή να αγχωνόμαστε λόγω της αναβλητικότητας μας… Να είναι κάτι που κάνουμε, όπως το να τρώμε όταν πεινάμε ή να φοράμε ρούχα πριν βγούμε έξω από το σπίτι.

Δημιουργήστε ένα ντόμινο

Για να καταστήσουμε μια ενέργεια καθημερινή μας συνήθεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αλληλουχία γεγονότων που θα ακολουθούμε πιστά μέχρι την ημέρα που θα κάνουμε τα βήματα της χωρίς να τα σκεφτόμαστε. Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε την όλη διαδικασία ένα ντόμινο υγείας. Όπως σημειώνει η Φιλίπα Λάλι, ερευνήτρια συνεργάτης στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου η επιτυχία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο να το επαναλαμβάνουμε καθημερινά χωρίς σκέψη.

Να είστε συγκεκριμένοι

Δώστε έμφαση σε αυτό που θέλετε να κάνετε και συγκεκριμενοποιήστε τον στόχο σας. Μην λέτε δηλαδή γενικά και αόριστα «θέλω να τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά». Αγοράστε αυτά που επιθυμείτε ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση όταν έρθει η ώρα. Σύμφωνα με την Λάλι οι άνθρωποι κάνουμε συνήθειες κάτι που απολαμβάνουμε ή ότι μας προσφέρει ανταμοιβή. Για παράδειγμα τη γλυκιά γεύση του φρούτου ή την ευχαρίστηση που νιώθουμε μετά από μια έντονη προπόνηση.

Να θυμάστε ποιοι είστε

Υπάρχουν έρευνες που συμπεραίνουν ότι είναι ευκολότερο να κάνουμε καθημερινή συνήθεια ότι σχετίζεται με την ταυτότητα μας. Με αυτό που είμαστε και τα ενδιαφέροντα μας. Όπως εξηγεί ο Βας Βερπλάνκεν, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Μπαθ «για παράδειγμα ένα άνθρωπος που νοιάζεται πραγματικά για το περιβάλλον, αποκτά πιο εύκολα συνήθειες που σχετίζονται με αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

Επιλέξτε τη στιγμή

Για να δημιουργήσετε μια καινούργια συνήθεια εκμεταλλευτείτε τις στιγμές εκείνες που είτε λόγω τυχαίων συγκυριών είτε εξαιτίας πολύχρονων αποφάσεων αποφασίζουμε να ανοίξουμε καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μας. Το τέλος του παλιού και η έναρξη του καινούργιου διευκολύνει την ενσωμάτωση συνηθειών που προάγουν την καλή μας σωματική και ψυχική υγεία. Το δίχως άλλο η αλλαγή σπιτιού ή εργασίας ή ακόμα και η απόκτηση ενός σκύλου διαφοροποιεί τα δεδομένα και μας ανοίγει νέες προοπτικές.

Μην παραιτείστε

Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι για την υιοθέτηση μιας καινούργιας συνήθειας χρειάζονται 21 μέρες. Για κάποιους ανθρώπους που συμμετείχαν στις σχετικές μελέτες μπορεί να απαιτήθηκαν 254 μέρες. Για κάποιους άλλους πάλι μόλις 18. Η πλειοψηφία ωστόσο οικειοποιείται μια συμπεριφορά ή μαθαίνει σε μια συνήθεια αν την επαναλαμβάνει για τρεις εβδομάδες συνεχώς. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες παρασπονδίες δεν αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα η Λάλι σημειώνει το εξής: Ένα παραστράτημα ποτέ δεν απείλησε την επιτυχή πραγμάτωση ενός στόχου.

theguardian.com

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...