7 βήματα για περισσότερη αισιοδοξία κάθε μέρα

Η αισιοδοξία είναι επιλογή, είναι τρόπος ζωής, είναι χάρισμα

Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι είμαστε «κατασκευασμένοι» για να βλέπουμε τη ζωή με αισιοδοξία. Μία διαπίστωση που έχει λογική, αν σκεφτούμε πως οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν, μάζευαν καρπούς, ταξίδευαν με πλοία και ούτω καθεξής, επειδή αποσκοπούσαν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Όμως, το σημαντικό ερώτημα είναι, πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας με όλα όσα δύσκολα και δυσάρεστα συμβαίνουν γύρω μας; Η απάντηση βρίσκεται στην ενίσχυση της αισιοδοξίας μας, την οποία μπορούμε να πετύχουμε με τους ακόλουθους τρόπους.

Σύνδεση με το σώμα μας

Όλοι έχουμε ένα σώμα και αυτό είναι η βάση της αισιοδοξίας μας. Ξεκινήστε κλείνοντας τα μάτια και αισθανθείτε την απίστευτη ζωντάνια του εαυτού σας. «Το σώμα μου ξέρει τι κάνει. Εισπνέει και εκπνέει. Θέλει να βρίσκεται εδώ. Είναι φτιαγμένο για να θεραπεύει τον εαυτό του. Η καρδιά μου χτυπά. Οι αισθήσεις μου λειτουργούν αυτόματα, φέρνοντάς μου ένα είδος αγαλλίασης κάθε μέρα». Για ακόμη περισσότερες ενδορφίνες, κάντε ένα μπάνιο, έναν περίπατο ή γυμναστείτε.

Νιώστε τη χαρά

Η χαρά είναι αυτό το γνώριμο, εύθυμο συναίσθημα που γεννάται από αμέτρητες εμπειρίες: μία ηλιόλουστη ημέρα, ένα λαχταριστό γεύμα, ξεκαρδιστικά γέλια, μία ζεστή αγκαλιά και άλλες αμέτρητες καθημερινές απολαύσεις που μας γεμίζουν ευχαρίστηση, ενδεχομένως επειδή μας είναι οικείες. Γιατί είναι απαραίτητη η χαρά; Επειδή αυτή η αίσθηση ευημερίας μας συνδέει μεταξύ μας και με τη ζωή. Ψάξτε τι σας κάνει χαρούμενους και απολαύστε τις στιγμές εκείνες. Οι άνθρωποι θέλουν να αντιλαμβάνονται και να δημιουργούν μοτίβα. Παρατηρώντας τα δικά σας μοτίβα χαράς, η αίσθηση αισιοδοξίας θα γεννηθεί καθώς και η προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες στιγμές στο μέλλον.

Μεταδώστε την ενέργεια σας

Αισθανθείτε τη δημιουργική ενέργεια που μοιραζόμαστε με όλα τα πλάσματα. Γελάμε επειδή αναγνωρίζουμε πως η χαρά είναι η κινητήριος δύναμη της δημιουργικότητας. Και ό,τι υπάρχει, δημιουργεί. Τα άτομα και τα κύτταρα μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούν το σώμα μας, αλλά είναι φτιαγμένα για να το κάνουν. Με όμοιο τρόπο μπορεί να είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, όμως μπορούμε να νιώσουμε τα «όργανά» του, όταν συγκεντρωνόμαστε για να συγκροτήσουμε μία ορχήστρα, μία αθλητική ομάδα, ένα σχολείο κλπ. Αυτές οι μεγαλύτερες ενότητες μας χρειάζονται, ακριβώς όπως κι εμείς χρειαζόμαστε υγιή άτομα, κύτταρα και όργανα. Και είναι υπέροχο να νιώθουμε πως ανήκουμε σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.

Επιλέξτε υγιείς σχέσεις

Όταν επικεντρωνόμαστε διαρκώς στα άσχημα, ο οργανισμός μας παράγει βλαβερές ορμόνες του στρες, που υπονομεύουν την υγεία και θολώνουν την κρίση μας. Η ακραία απαισιοδοξία μας αποσυνδέει από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για εμάς ούτε για την ανθρωπότητα, που είναι φτιαγμένη για να συνυπάρχει. Κάντε λοιπόν μία βόλτα στη φύση ή στη γειτονιά. Επισκεφτείτε ένα φιλικό πρόσωπο ή μιλήστε στο τηλέφωνο με οικείους. Αγωνιστείτε για έναν σκοπό που πιστεύετε. Εάν νιώθετε μοναξιά, συνδεθείτε ενεργητικά με τα συναισθήματά σας ή γράψτε τι νιώθετε σε ένα χαρτί.

Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας

Η φαντασία μας είναι το πρωταρχικό εργαλείο της δημιουργικότητας. Έχει πολύ ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά μας. Χρησιμοποιήστε την επιθυμία σας ως κινητήριο δύναμη για να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε. Τίποτα δεν ενισχύει περισσότερο την αισιοδοξία από την ιδέα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε.

Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

Οι αισθήσεις μας, η περιέργεια και η δυνατότητα να νιώθουμε συναισθήματα είναι μερικοί μόνο τρόποι να νιώσουμε αγαλλίαση. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, μπορούμε να βρούμε αμέτρητους λόγους να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και ελπίδα. Είναι οι απλές στιγμές όταν φυτεύουμε ένα φυτό ή αναλαμβάνουμε δημιουργικά πρότζεκτ. Ή όταν εξερευνούμε νέες κουλτούρες και κάνουμε όμορφες πράξεις, επικαλύπτοντας τις λύπες της καθημερινότητας.

Διατηρήστε το χιούμορ σας

Είναι πολύ εύκολο να τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά. Όμως αυτό μας κάνει συναισθηματικά ευάλωτους. Ο Groucho Marx είπε «Αν δυσκολεύεσαι να γελάσεις με τον εαυτό σου, ευχαρίστως να το κάνω εγώ για εσένα». «Όπως μία καλοκαιρινή βροχή είναι πάντα ευπρόσδεκτη, έτσι και το χιούμορ μπορεί ξαφνικά να καθαρίσει και να δροσίσει τη γη, τον αέρα και εσένα», λέει ο Langston Hughes και είναι εύκολο να αντιληφθούμε την αλήθεια των λόγων του.

Πηγές: psychcentral.com

vradini.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...