Αναρωτιέστε αν έχετε κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη ψυχική διαταραχή που φθείρει αργά και σταθερά τον ψυχισμό των ανθρώπων, γεμίζοντας τους αρνητικά συναισθήματα και αφαιρώντας κάθε δυνατότητα να δουν την ομορφιά που προσφέρει η ζωή.

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη πολλές φορές αρνούνται να το παραδεχτούν ή δηλώνουν απλά ότι περνάνε μια δύσκολη φάση που σύντομα θα ξεπεραστεί. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς υπάρχουν κάποια στάδια που φανερώνουν ότι οι άνθρωποι βαδίζουν προς αυτήν.

«Κρύβεστε» από τα πραγματικά σας συναισθήματα
Μπορεί να είστε βαθιά μελαγχολικό άτομο, αλλά να μην το έχει αντιληφθεί κανείς από τον κύκλο σας και να καταφέρνετε να ξεγελάτε ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό σας. Πολλοί είναι εκείνοι που με το να θάβουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, συνεχίζουν να ζουν μια ζωή –φαινομενικά- ικανοποιητική και χαρούμενη, έχοντας όμως πάντα το φόβο, πως με την παραμικρή αφορμή και ερώτηση μπορούν απλά να… καταρρεύσουν.

Δεν παίρνετε ευχαρίστηση από τα χόμπι σας
Πράγματα και δραστηριότητες που στο παρελθόν σας ευχαριστούσαν και τα εξασκούσατε όσο το δυνατό περισσότερο, δεν σας αρκούν πια και δε βρίσκετε την ίδια ικανοποίηση σε αυτά. Τη στιγμή μάλιστα που θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τη διάθεση να τα κάνετε ή πιέζετε τον εαυτό σας να βρει κίνητρο γι’ αυτά, είναι η στιγμή που η κατάθλιψη σας δείχνει τα πρώτα της προειδοποιητικά σημάδια.

Δε σκέφτεστε καθαρά
Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η αδυναμία λήψης αποφάσεων και η ευκολία να σκεφτεί καθαρά το άτομο, όσον αφορά τι το συμφέρει να κάνει και τι όχι. Οι περισσότεροι δε, καταθλιπτικοί ασθενείς βιώνουν την κατάσταση, σαν ένα «σκοτάδι» να έχει γεμίσει τις σκέψεις τους και να δυσκολεύονται να δουν και αντιληφθούν, ακόμα και το πιο προφανές.

Είστε ευερέθιστοι
Μπορεί η μελαγχολία να συνδέεται με την εικόνα της έντονης θλίψης και των συχνών ξεσπασμάτων σε δάκρυα, αλλά δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα νεύρα και ο θυμός είναι εξίσου συνηθισμένες αντιδράσεις, ειδικότερα στους άντρες. Ο θυμός και η οργή είναι αντιδράσεις που –δυστυχώς- χαίρουν μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής και είναι πιο κατανοητά από τα κλάματα και την απόσυρση από τα κοινά, γι’ αυτό και πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή τους, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη ξεσπώντας στους άλλους, παρά κλαίγοντας.

Κλείνεστε περισσότερο στον εαυτό σας
Η κατάθλιψη σας «μικραίνει» τον ορίζοντα, με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο εσωστρεφείς και με λιγότερη διάθεση να ασχοληθείτε με τα προβλήματα των άλλων. Έχοντας όμως την ίδια στιγμή, επίγνωση της «αποτυχίας» σας όσον αφορά τις υποχρεώσεις σας σαν φίλος, σύζυγος και γονιός, καταλήγετε με αισθήματα ενοχής που σας ρίχνουν ακόμα περισσότερο το ηθικό.

Δεν μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση, αν είστε ευτυχισμένοι ή όχι
Άτομα που δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση αν διάγουν μια ευτυχισμένη ή μελαγχολική ζωή, είναι τα άτομα που στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τα δυσάρεστα συναισθήματα, έχουν αποκλείσει κάθε ίχνος συναισθηματισμού από το λεξιλόγιό τους, γι’ αυτό και αδυνατούν να αναγνωρίσουν ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...