Αρχαία ζωή στον Άρη; Λίμνη στην Τουρκία ίσως κρύβει απαντήσεις

Η λίμνη Salda στην Τουρκία ίσως κρύβει στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη αρχαίας ζωής στον πλανήτη Άρη, λένε οι επιστήμονες.

Ενώ το Perseverance της NASA συνεχίζει τις έρευνες στον Άρη, οι επιστήμονες που αναζητούν σημάδια αρχαίας ζωής στον μακρινό πλανήτη χρησιμοποιούν δεδομένα που βρίσκονται πολύ πιο κοντά μας.

Πιο συγκεκριμένα, μια αποστολή στη λίμνη Salda της νοτιοδυτικής Τουρκίας, γνωστή και ως «Μαλβίδες της Τουρκίας», υπόσχεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την ύπαρξη ή μη εξωγήινης ζωής στον πλανήτη Άρη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η NASA, τα ορυκτά και τα κοιτάσματα των πετρωμάτων της λίμνης εμφανίζουν εξαιρετικές ομοιότητες με εκείνα που έχουν εντοπιστεί γύρω από τον κρατήρα Jezero στον Άρη, ο οποίος εικάζεται ότι κάποτε ήταν γεμάτος με νερό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μελετώντας τη λίμνη Salda, θα μπορέσουν να αναζητήσουν αποτελεσματικότερα απολιθωμένα ίχνη μικροβιακής ζωής που διατηρούνται σε ιζήματα που πιστεύεται ότι είχαν κατατεθεί γύρω από το δέλτα και την εξαφανισμένη λίμνη που κάποτε τροφοδοτούσε.

Το 2019, μια ομάδα από Αμερικανούς και Τούρκους επιστήμονες διενέργησε έρευνα στις ακτές της συγκεκριμένης λίμνης, λόγω των γαλαζοπράσινων νερών και των λευκών ακτών της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι πιθανό τα ιζήματα γύρω από τη λίμνη να διαβρώθηκαν από μεγάλα αναχώματα, που σχηματίζονται με τη βοήθεια μικροβίων και είναι γνωστά ως στρωματόλιθοι.

Η ομάδα πίσω από το Perseverance rover, του πιο προηγμένου εργαστηρίου αστροβιολογίας που πέταξε ποτέ σε έναν άλλο κόσμο, θέλει να μάθει αν υπάρχουν στρωματόλιθοι μικροβίων στον κρατήρα Jezero.

Θα συγκρίνουν επίσης τα ιζήματα της παραλίας από τη Salda με ορυκτά άνθρακα – που σχηματίζονται από διοξείδιο του άνθρακα και νερό, βασικό συστατικό της ζωής – που εντοπίζονται στα περιθώρια του κρατήρα Jezero.

«Όταν βρούμε κάτι στο Perseverance, μπορούμε να επιστρέψουμε στη λίμνη Salda για να δούμε πραγματικά και τις δύο διαδικασίες, εξετάζοντας ομοιότητες, αλλά εξίσου σημαντικές διαφορές», δήλωσε σχετικά ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της NASA, στο Reuters .

Δείτε το βίντεο:

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...