Αυστρία: Προσφυγή εργαζομένων στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το άνοιγμα του Πολιτισμού

Eργαζόμενοι στον Πολιτισμό προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, ενάντια στο συνεχιζόμενο lockdown στον κλάδο τους.

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατέθεσαν σήμερα εργαζόμενοι στον Πολιτισμό στην Αυστρία, ζητώντας από αυτό να διερευνήσει εάν το συνεχιζόμενο lockdown στον κλάδο τους έρχεται σε αντίθεση με την εγγυημένη ελευθερία της Τέχνης και εάν αυτό συνιστά πραγματικά ένα αναλογικά κατάλληλο μέσον προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν μεμονωμένες προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας συγκαταλέγονται η διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος της όπερας Αγγέλικα Κίρχσλαγκερ, η διάσημη ηθοποιός Νίνα Προλ και ο διακεκριμένος ηθοποιός του σατυρικού θεάτρου Άλφρεντ Ντόρφερ.

Όπως τονίζεται στην προσφυγή, «ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα των προληπτικών σχεδιασμών των πολιτιστικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου προτείνουν ένα άνοιγμα του Πολιτισμού» και πρακτικά παραδείγματα, όπως αυτά από το «Teatro Real Madrid», το οποίο είναι ανοιχτό εδώ και μήνες, δείχνουν ότι «μια σοβαρή προσέγγιση πολιτικής για την υγεία μπορεί να συνδυαστεί με σενάρια ανοίγματος για τον Πολιτισμό».

Μόλις προχθές, Τετάρτη, με επείγουσα έκκληση τους, εκατοντάδες καλλιτέχνες και πολιτιστικά ιδρύματα στην Αυστρία, ζητούσαν σε ανοικτή τους επιστολή από τους πολιτικούς, και ειδικότερα από την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο lockdown στον τομέα του Πολιτισμού με σαφείς επιλογές και προοπτικές σχεδιασμού.

«Είμαστε εμβρόντητοι από την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση και η διάσκεψη των κυβερνητών των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων αγνοούν τις υπαρξιακές βασικές ανάγκες της Τέχνης και του Πολιτισμού», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή στην οποία ζητείται ταυτόχρονα μία πολιτιστική σύνοδος κορυφής, καθώς «δεν αρκεί να μιλάμε για τη σημασία της Τέχνης και του Πολιτισμού και να φροντίζουμε για όλα τα άλλα, αλλά όχι για αυτά».

Ως εκ τούτου, αναμένει κανείς «την άμεση διόρθωση του τρέχοντος σχεδίου ανοίγματος και την σύνδεση της Τέχνης και του Πολιτισμού στα ήδη αποφασισμένα βήματα – η Τέχνη και ο Πολιτισμός χρειάζονται τουλάχιστον ίση μεταχείριση με άλλους τομείς και όχι ασαφείς εξαγγελίες», τονίζεται στην ανοικτή επιστολή.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε ούτε μία ημερομηνία του Απριλίου με νέες αποφάσεις για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον Μάιο με τους αντίστοιχους χρόνους προετοιμασίας, ούτε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προετοιμασίας, να προσγειωθούμε στο θερινό διάλειμμα, καθώς ο Πολιτισμός χρειάζεται χρόνους προετοιμασίας και επομένως έναν συγκεκριμένο ορίζοντα σχεδιασμού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«Τελικά, μια πολιτιστική σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των επαρχιακών κυβερνητών και της ηγεσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι επομένως απαραίτητη για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων», τονίζεται στην έκκληση την οποία απευθύνουν 350 καλλιτεχνικά και πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς και 1.500 δημιουργοί πολιτισμού, των οποίων τα ονόματα καταγράφονται σε πάνω από 33 σελίδες.

ΑΠΕ ΜΠΕ / ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...