Δέντρο στη μέση της ερήμου

Το «δέντρο της ζωής» στο Μπαχρέιν είναι ένα αξιοθαύμαστο φυσικό φαινόμενο. Στέκεται μόνο του στη μέση της ερήμου αρκετά χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε πηγή νερού ή άλλο είδος βλάστησης. Απέχει 2 χιλιόμετρα από το Jebel Dukhan, ένας 25 μέτρων ύψους αμμόλοφο στην έρημο. Το δέντρο επιβιώνει στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες της ερήμου για περισσότερα από 400 χρόνια.

Το μυστήριο της ύπαρξής του έχει γίνει θρύλος για τους κατοίκους του Μπαχρέιν και έχει προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν από κοντά το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο. Επιστήμονες μελετούν για χρόνια το φαινόμενο αλλά αν και έχουν αναπτυχθεί κάποιες θεωρίες ο γρίφος παραμένει άλυτος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες του έχουν απλωθεί πολύ σε πλάτος και βάθος με αποτέλεσμα να φτάσουν σε μια άγνωστη πηγή νερού, ωστόσο κανείς δεν το έχει αποδείξει.

Οι ντόπιοι εξηγούν την ύπαρξή του με διαφορετικό τρόπο. Πολλοί πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η περιοχή του κήπου της Εδέμ ενώ οι βεδουίνοι πιστεύουν ότι το δέντρο έχει ευλογηθεί από το θεό της θάλασσας, τον Ένκι.

Το δέντρο της ζωής ( Shajarat-al-Hayat ) στο Μπαχρέιν είναι ένα δέντρο Prosopis cineraria ύψους 9,75 μέτρων (32 πόδια) . Βρίσκεται σε έναν λόφο σε μια άγονη περιοχή της Αραβικής Ερήμου , 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) από το Jebel Dukhan , το υψηλότερο σημείο στο Μπαχρέιν, και 40 χιλιόμετρα από τη Μανάμα.

Το δέντρο καλύπτεται άφθονα με πράσινα φύλλα. Λόγω της ηλικίας του και του γεγονότος ότι είναι το μόνο μεγάλο δέντρο που καλλιεργείται στην περιοχή, το δέντρο είναι ένα τοπικό τουριστικό αξιοθέατο και επισκέπτεται περίπου 65.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Η κίτρινη ρητίνη χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεριών, αρωματικών και ούλων. τα φασόλια μεταποιούνται σε γεύμα, μαρμελάδα και κρασί. [2]

Δεν είναι σίγουρο πώς επιβιώνει το δέντρο. Το Μπαχρέιν δεν έχει καθόλου βροχή καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ρίζες του έχουν βάθος 50 μέτρα, που μπορεί να είναι αρκετή για να φτάσει στο νερό. [2] Άλλοι λένε ότι το δέντρο έχει μάθει να εξάγει υγρασία από κόκκους άμμου. Μερικοί ισχυρίζονται ότι το δέντρο στέκεται σε αυτό που κάποτε ήταν ο Κήπος της Εδέμ , και έτσι έχει μια πιο μυστικιστική πηγή νερού.

Το 2009, το δέντρο προτάθηκε για να συμπεριληφθεί στη λίστα New7Wonders of Nature , αλλά δεν τερμάτισε στη λίστα.

Τον Οκτώβριο του 2010, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά 500 ετών και άλλα αντικείμενα κοντά στο δέντρο. Μια ανάλυση εδάφους και δενδροχρονολογίας που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δέντρο ήταν μια ακακία που φυτεύτηκε το 1582.

Το δέντρο αναφέρθηκε στην ταινία LA Story του 1991 , όπου ο Steve Martin το αποκαλεί ένα από τα πιο μυστικιστικά μέρη της γης.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...