Διαδικτυακός εορτασμός για το Επετειακό Έτος «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2020»

Στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020» το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» διοργάνωσε διαδικτυακή έκθεση με τίτλο «Η αυτοδίδακτη αλήθεια της Τέχνης».

Η έκθεση προβάλλει δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών λαϊκής ζωγραφικής που εμπνεύστηκαν από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα.

Η παρουσίαση έγινε μέσα από το κανάλι youtube του Ιδρύματος και την ιστοσελίδα www.thermopylaesalamis2020.gr από όπου μπορείτε να την δείτε και τώρα.

Στην έναρξη μίλησαν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: « Στην Ελλάδα του 2020, η λαϊκή ζωγραφική συνεχίζει τη δική της μακρόχρονη πορεία και αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένη που, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, καταφέραμε να παρουσιάσουμε εξαιρετικά δείγματά της, εμπνευσμένα από τις δύο εμβληματικές αυτές μάχες που άλλαξαν τη ροή της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας ιστορίας και αποτέλεσαν θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού», στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Πρύτανης και μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» Ελένη Αρβελέρ, έπειτα η Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης, Αρχαιολόγος στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, και η Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Διευθύντρια Αρχειακής Έρευνας, Προβολής, Επικοινωνίας, Συντήρησης και Διατήρησης Αρχείων είπε ότι: «τα Γενικά Αρχεία του Κράτους πλαισιώνουν την έκθεση με ένα τεκμήριο ιδιαίτερου συμβολισμού την «Χάρτα του Ρήγα Φεραίου», η οποία εκδόθηκε το 1797, και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αποκτήματα των Γενικών Αρχείων του Κράτους».

Στην έκθεση συμμετέχουν 17 δημιουργοί με 25 πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, χαρακτικά και εικαστικές κατασκευές. Οι περισσότεροι δημιούργησαν πρωτότυπο έργο για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων στα έργα των Κώστα Δούκα, Παναγιώτη Σιάγκρη, Στάθη Σωτήρχου, Χρήστου Τσίντζου, Σωτήρη Χαρίτου (Χαρίδημος), Γιώργου Χατζηχρυσοστόμου.

Συμβολισμοί και ιστορικά γεγονότα στα έργα των Γίτσας Ασημακοπούλου, Σοφίας Δατσέρη, Αλέξανδρου Λιάπη, Άσιας Μπρέσαν-Σαλταφερίδη.

Προσωπογραφίες ιστορικών προσώπων στα έργα των Χριστίνας Αλεβιζόπουλου και Θεοχάρη Σαρμίδη.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θαλασσογραφία της μνήμης στα έργα των Μαρίνας Αναστασοπούλου, Ζάννας Αρτέμης και Μαίρης Τριβιζά.

Μεθερμηνεία της ιστορίας στις περίοπτες εγκαταστάσεις των Σταύρου Λάου και Μαρινέλλας Τζανέλα.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...