Διαστημική αναπαράσταση της Φάτνης στο Βατικανό

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο περιέργες αναπαραστάσεις της θείας Γέννησης κατά την πάροδο των χρόνων. Φέτος όμως η φάτνη που στήθηκε είχε κάτι το εντελώς διαφορετικό, καθώς ο σχεδιασμός της μοιάζει κάπως διαστημικός.

Ο φουτουριστικός βρεφονηπιακός σταθμός περιλαμβάνει λοιπόν έναν αστροναύτη και έναν ακόμα χαρακτήρα που παραπέμπει σε έναν πρωταγωνιστή του Star Wars, ενώ η Μαρία και ο Ιωσήφ εμγανίζονται και αυτοι με εξωγήινη μορφή. Ο αστροναύτης σύμφωνα με τους ιταλούς καλλιτέχνες σηματοδοτούν τις σεληνιακές προσγειώσεις στα τέλη της δεκαετιας του 1960 και του 1970.

Οι φιγούρες αποτελούν μέρος μια συλλογής, που δημιούργησαν φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών της πολής μεταξύ 1965 και 1975 και η επιλογή του Βατικανό είχε στόχο μια φάτνη «σύγχρονη και αντισυμβατική», καθώς το έργο τέχνης επιχειρεί να συνδέσει την Γέννηση του Χριστού με σύγχρονα γεγονότα, όπως το ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη και η κατάργηση της θανατικής ποινής.

Οι προθέσεις, ωστόσο, δεν ήταν αρκετές για να εντυπωσιάσουν τους πολίτες που αντίκρισαν με απορία τον «αρχαίο αστροναύτη» – που κρατά στα χέρια του τη Σελήνη – αστραπές πάνω από τη φάτνη, αλλά και άλλες απόκοσμες μορφές, που ορισμένοι σχολίασαν πως μοιάζουν… με φιγούρες lego, ενώ άλλοι πως είναι παγανιστικά σύμβολα.

Η φάτνη του Βατικανού για το 2020, έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πιστούς στο διαδίκτυο, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ καλούν τους πιστούς χριστιανούς να την καταστρέψουν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ιδιαιτέρως τη μοντέρνα προσέγγιση των ιταλών καλλιτεχνών

Reuters

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...