Δύο νέα μουσεία στο στρατόπεδο Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη

H πορεία των μελετών για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά και η δημιουργία δύο νέων μουσείων που έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν σε υπάρχοντα κτίρια στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο κτίριο της Μονής Λαζαριστών με το Δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και  υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και του δήμου.

Στη συνάντηση, μετείχαν επίσης η διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας και εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάθεση των επιπλέον κονδυλίων για μελέτες που εξασφαλίστηκαν με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις της ότι εξετάζεται “το πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες, τουλάχιστον για τα δύο κτήρια, τα οποία πρόκειται να γίνουν μουσεία (τα σχεδιαζόμενα : μουσείο των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης που αφορά αποκλειστικά στα χιλιάδες κινητά ευρήματα που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών του μετρό – και το μουσείο του μικρασιατικού προσφυγικού ελληνισμού).

“Συστρατευόμαστε όλοι στην κοινή προσπάθεια να απαντήσουμε στην πρόκληση της μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο”, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της δημοπράτησης της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή να γίνουν πράσινο 340 στρέμματα .

“Μεγάλο στοίχημα του δήμου” χαρακτήρισε το έργο η κ.Βούλα Πατουλίδου, η οποία ανέφερε πως “στόχος είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 19 εκ. από το πρόγραμμα της Βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εξασφαλιστεί για το στρατόπεδο Παύλου Μελά”.

Τέλος, η Μαρία Καραγιάννη ανέφερε ότι η “Αναπτυξιακή” είχε αναλάβει την πρώτη φάση του έργου, το κτίριο Α2 και του περιβάλλοντα χώρου.


loading...