Εικαστικό ημερολόγιο τοίχου με θέμα την πλατεία Ομονοίας

Η εικαστικός Άρτεμις Χατζηγιαννάκη απέδωσε δώδεκα νοσταλγικά θέματα- υδατογραφίες, από το πρόσφατο παρελθόν της Ομόνοιας και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος έγραψε τα συνοδευτικά κείμενα, ένα για κάθε μήνα του έτους. Η Ομόνοια και ο κόσμος της, οι μορφές της πλατείας στη δεκαετία του ’50 και του ’60, η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των γύρω δρόμων, το παλιό συντριβάνι, το καφενείο Νέον, ο γυάλινος Δρομέας, οι μικροπωλητές, τα περίπτερα, οι κυλιόμενες σκάλες, οι τροχονόμοι, οι φωτεινές επιγραφές, τα παλιά τραμ, συγκροτούν τη νεότερη μυθολογία της ιστορικής πλατείας.

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά, σε μετάφραση Jonh Davis) και η αξία του είναι συλλεκτική.

Όπως σημειώνει η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, «Η ιδέα της Ομόνοιας ξεκίνησε ως θέμα ατομικής έκθεσης ζωγραφικής το 2020 στην Αθήνα , σε επιμέλεια του Νίκου Βατόπουλου και σε συνέχεια της μέχρι τότε συνεργασίας μας , για την Αθήνα του ’60. Πέρασε από τις συμπληγάδες του πρώτου και του δεύτερου εγκλεισμού, δοκιμάσθηκε από τις αμφιθυμίες και τις ματαιώσεις των ενδιάμεσων μηνών, αλλά τελικά, κατόρθωσε – όπως η τέχνη πάντα βρίσκει τρόπο να τρυπώνει – να μετουσιωθεί σε ημερολόγιο και να γίνει ένα ευφρόσυνο μήνυμα για την καινούργια χρονιά. Με την προσμονή και την ελπίδα που φέρνει ένας νέος χρόνος και με αφετηρία ο καθένας την δική του Ομόνοια, το δικό του σημείο μηδέν για κάθε επανεκκίνηση, καλωσορίζουμε τον νέο χρόνο για να ξαναχαράξουμε διαδρομές μέσα στον συλλογικό χώρο, αυτή την φορά με περισσότερη κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη».

«Η Ομόνοια ως διαχρονική ιδέα και σταθερή στον χρόνο αστική εμπειρία, είναι συνυφασμένη με την πορεία της Αθήνας στον χρόνο», λέει ο Νίκος Βατόπουλος. «Με χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη να συνοδεύσω με μικρά κείμενα τα εικαστικά έργα της με θέμα όψεις της πλατείας Ομονοίας και των πέριξ, καθώς πιστεύω ότι η συγκεκριμένη θεματολογία αποτελεί πηγή συγκίνησης και συνδέεται με βιώματα και αφηγήσεις.» Το ημερολόγιο «Ομόνοια» διατίθεται στην τιμή των 10,00 ευρώ μέσω παραγγελιών στο notarte1711@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-3304759 καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


 

loading...