Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: στήριξη στην “Νύχτα των Ιδεών 2021”

Θεσμική στήριξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου για την συμμετοχή της ποιήτριας Δάφνης Νικήτα και του εικαστικού Γιώργου Ταξιαρχόπουλου.

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της ποιήτριας Δάφνης Νικήτα και του εικαστικού καλλιτέχνη και εντεταλμένου εκπροσώπου του ΕΙΠ στην Κύπρο, Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, με το έργο τους «Le blue poeme», στην ετήσια εκδήλωση των Γαλλικών Ινστιτούτων με τίτλο «Νύχτα των Ιδεών 2021», εκπροσωπώντας το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις σελίδες του Γαλλικού Ινστιτούτου στο facebook.

«Le blue poeme»:

Κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος και η Δάφνη Νικήτα συνεργάζονται τον τελευταίο χρόνο δημιουργώντας μαζί έργα σύγχρονης τέχνης video τα οποία σκοπό έχουν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ ποίησης και εικαστικών τεχνών. Η συνεργασία τους αυτή ξεκίνησε στο διάστημα του πρώτου εγκλεισμού (Μάρτιος 2020).

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την αίσθηση της απόστασης μεταξύ τους ξεκίνησαν να δημιουργούν σύντομα αυτοτελή video animation σε ποίηση και απαγγελία της Δάφνης Νικήτα και video του Γιώργου Ταξιαρχόπουλου, χρησιμοποιώντας καταγραφές τους από γεγονότα τα οποία συνάντησαν κατά τους περιπάτους τους μαζί στην πόλη. Το διάστημα του πρώτου εγκλεισμού δημιούργησαν μία σειρά από πέντε ποιητικά animation υπό τους τίτλους των αντίστοιχων ποιημάτων της Δάφνης Νικήτα: «Το νέο παιγνίδι», «Η μαύρη ομπρέλα», «Η αρκούδα», «Οι ένορκοι», «Χώμα από νερό».

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού - Νύχτα των Ιδεών 2021 - Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού - Νύχτα των Ιδεών 2021 - Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού - Νύχτα των Ιδεών 2021 - Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Επίσης, συμμετείχαν ως καλλιτεχνικό ζεύγος με το έργο βίντεο εγκατάσταση (video installation) «Επτά καθρέπτες (Seven mirrors)», 2020, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση με τίτλο «The Looking – Glass and through it» στο Μουσείο Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Το έργο «Seven mirrors» καθώς και τα πέντε video animation των δημιουργών μπορείτε να δείτε, πατώντας ΕΔΩ:

ant1news.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...