«Ένα ρόδο για την Έμιλυ» του Ουίλιαμ Φώκνερ στις «Αναγνώσεις» του ΚΠΙΣΝ

Το διήγημα του Ουίλιαμ Φώκνερ «Ένα ρόδο για την Έμιλυ» θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 19.00, εγκαινιάζοντας τον δεύτερο κύκλο της διαδικτυακής ηχητικής σειράς «Αναγνώσεις» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου αναλαμβάνει η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη.

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο των «Αναγνώσεων», που παρουσίασε 19 κείμενα – ορόσημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και είχε συνολικά περισσότερες από 26.500 ακροάσεις, ο δεύτερος κύκλος της σειράς είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων που αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές «καθημερινών ηρώων» εποχών που έχουν παρέλθει. Διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί επιχειρούν να ταξιδέψουν το διαδικτυακό κοινό του ΚΠΙΣΝ σε σπουδαίες για τη λογοτεχνική τους αξία και το καλλιτεχνικό τους βάθος εκδοχές της ανθρώπινης περιπέτειας.

«Λιτά, προσωπικά, σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής, προσεγγίζονται μέσω της ανάγνωσης σημαντικοί ξένοι συγγραφείς αφήνοντας χώρο στη δύναμη της φαντασίας και τη μαγεία της συνάντησης», σημειώνει η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη. Κείμενα των Τόμας Μαν, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Βιρτζίνιας Γουλφ και Αντόν Τσέχωφ εντάσσονται στο νέο κύκλο της σειράς, ενώ, μεταξύ άλλων, θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Νταλιάνης και Δημήτρης Καταλειφός.

Κορυφαία προσωπικότητα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Αμερικανός Ουίλιαμ Φώκνερ (1897-1962) θεωρείται ένας από τους ιδιοφυέστερους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το ψυχολογικό δράμα και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο πολλούς μεταγενέστερους ομότεχνούς του. Το διήγημά του «Ένα ρόδο για την Έμιλυ» πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Forum» στα 1930 και χαρακτηρίστηκε ως «αριστούργημα της λογοτεχνίας του παραλόγου».

Μέσα από μια λεπτομερή μη γραμμική αφήγηση που αμφιταλαντεύεται σκόπιμα ανάμεσα στο «εμείς» και στο «αυτοί», ο μεγάλος συγγραφέας ξεδιπλώνει, με λυρισμό και ποιητικότητα, την αλλόκοτη νεογοτθική ιστορία της δεσποινίδας Έμιλυ Γκρήρσον, μιας ξεπεσμένης αριστοκράτισσας που ζει απομονωμένη στο Τζέφερσον του Μισισιπή, της αγαπημένης φανταστικής πόλης του Φώκνερ. Στην ουσία, όμως, η Έμιλυ είναι εγκλωβισμένη σε έναν δικό της άχρονο τόπο που αντιστέκεται πεισματικά στην απάνθρωπη πραγματικότητα των μοντέρνων καιρών.

Ακούστε τον Αλέξανδρο Λογοθέτη να διαβάζει το «Ένα ρόδο για την Έμιλυ» του Ουίλιαμ Φώκνερ εδώ: https://www.snfcc.org/WilliamFaulkner.

Η σειρά «#snfccAtHome Πρόσωπα του Ήρωα: Αναγνώσεις», όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...