Έξι στα δέκα μουσεία στη Βρετανία κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πανδημίας

Το τρίτο lockdown που επιβλήθηκε στην Βρετανία, λόγω της έκτακτης ανάγκης που βιώνει με την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού σύμφωνα με την με την ένωση Art Fund, ρίχνει ταφόπλακα στα μουσεία της χώρας που μέχρι τώρα προσπαθούσαν να επιβιώσουν από τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλλαν τα συνεχόμενα lockdowns.

Mάλιστα, έξι στα δέκα βρετανικά μουσεία φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αποκάλυψε η Ένωση Art Fund, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι το τρίτο lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία θα επιδεινώσει την κατάσταση των μουσείων «που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους».

Η ένωση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα τέλη του 2020, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το νέο lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου «κινδυνεύει να προκαλέσει σημαντική αύξηση του αριθμού αυτού» και να οδηγήσει κάποια μουσεία «να κλείσουν για πάντα τις πόρτες τους».

«Αυτό το τελευταίο lockdown είναι ένα σκληρό πλήγμα, το οποίο αναγκάζει τα μουσεία και τις γκαλερί μας να δώσουν μάχη για την επιβίωσή τους», σημείωσε η διευθύντρια της ένωσης Τζένι Γουόλντμαν. Η ίδια εξέφρασε τη θλίψη της που κάποια «μικρά μουσεία κυρίως, τα οποία είναι τόσο απαραίτητα για τις κοινότητές μας», δεν «διαθέτουν τα απαραίτητα αποθέματα για να περάσουν τον χειμώνα».

«Η πανδημία μας εξάντλησε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκριν, διευθυντής του Μουσείου Florence Nightingale. «Αν παραταθεί η κατάσταση αυτή, θα χρεοκοπήσουμε εντελώς», εξήγησε ο ίδιος, «κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά».

Ο κ. Γκριν επισήμανε επίσης ότι μοιάζει με «θλιβερή ειρωνεία το γεγονός ότι η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, είναι η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης νοσηλευτικής, οι αρχές και η διδασκαλίας της οποίας εφαρμόζονται μέχρι σήμερα για να σώσουν ζωές στην πανδημία».

Τα κέντρα πολιτιστικά που αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά λόγω του lockdown, έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Η βρετανική κυβέρνηση αποδέσμευσε για το σύνολο του πολιτιστικού τομέα βοήθεια 1,57 δισ. λιρών (1,76 δισ. ευρώ), η οποία κρίθηκε ζωτικής σημασίας, αλλά ανεπαρκής.

Η Ένωση Art Fund ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου μια επιπλέον δωρεά 750.000 λιρών (841.500 ευρώ) για 23 πολιτιστικά κέντρα, ανεβάζοντας σε 2,25 εκατομμύρια λίρες (2,5 εκ. ευρώ) στη στήριξή της στον τομέα από την αρχή της πανδημίας.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...