Γιατί όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερα χρόνια

Νέα έρευνα από τη Σουηδία εξηγεί γιατί όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο

Όσοι ζουν με σκύλο αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, και εξέτασε δεδομένα 12 ετών, που αφορούσαν 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους, ηλικίας από 40 έως 80 ετών, οι οποίοι στην αρχή της διενέργεια της δεν είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο. Όπως διαπιστώθηκε, οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων ή άλλων αιτιών κατά τη διάρκεια της 12ετούς παρακολούθησης.

Ο επικεφαλής της έρευνας και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, Mwenya Mubanga, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι η κατοχή σκύλου φαίνεται να αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για τα άτομα που ζουν μόνα τους: Πρόκειται για την πληθυσμιακή ομάδα που έχει διαπιστωθεί σε παλαιότερες έρευνες πως διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, σε σύγκριση με όσους ζουν σε πολυμελή οικογένεια.

«Ίσως ο σκύλος να αποτελεί σημαντικό μέλος της οικογένειας σε μεμονωμένα νοικοκυριά», τόνισεο Mubanga. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κάτοχοι σκύλων που ζούσαν μόνοι τους είχαν κατά 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και κατά 11% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι σκύλοι κάνουν τελικά καλό στην υγεία των ανθρώπων τους, παρέχοντάς τους τόσο κοινωνική υποστήριξη όσο και κίνητρα για σωματική άσκηση.

vradini.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...