Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και αν εμβολιαστούμε

Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς: Αφού εμβολιαστούμε για τον κορωνοϊό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε και μάσκα.

«Είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι -τι θα μπορώ να κάνω μόλις εμβολιαστώ; Ανάλογα με το πού ζείτε στον κόσμο, η απάντηση θα διαφέρει. Όμως, όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα πρέπει ακόμα να φοράμε μάσκα, τουλάχιστον έως ότου αρκετά άτομα εμβολιαστούν.

Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι μπορούμε ακόμα να εξαπλώσουμε τον ιό ακόμα και όταν είμαστε ασφαλείς από αυτόν», γράφει ο Guardian και στη συνέχεια εξηγεί με τα γραφήματά του:

Πρέπει να φοράω μάσκα και αφού εμβολιαστώ;

Το τέλος της πανδημίας μοιάζει κοντινό, αλλά η κανονικότητα δεν μπορεί να επιστρέψει αμέσως. Για να καταλάβουμε το γιατί, πρέπει να ξέρουμε πώς δρα το εμβόλιο.

Πρώτα από όλα το εμβόλιο εισέρχεται στο σώμα.

Το εμβόλιο προτρέπει το σώμα μας να παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό.

Aυτά τα αντισώματα κυκλοφορούν στο σώμα μας και μας προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια.

O κορωνοϊός εισέρχεται στο σώμα μας κυρίως μέσω της ρινικής κοιλότητας. Οι επιστήμονες ακόμη ερευνούν αν ο οργανισμός παράγει αρκετά αντισώματα στη μύτη για να αποτρέψει τον ιό από το να πολλαπλασιαστεί εκεί.

O ιός προσπαθεί ακόμη να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματός μας, όπως το αναπνευστικό μας σύστημα. Τα αντισώματα εκεί πιθανότατα τον σκοτώνουν. Αυτό σημαίνει ότι ένας εμβολιασμένος πιθανότατα δεν θα εμφανίσει συμπτώματα ακόμη και αν ο ιός έχει πολλαπλασιαστεί στη μύτη του.

Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι μπορεί να κουβαλούν ακόμη ιικό φορτίο στη μύτη τους για να μολύνουν άλλους. Ετσι, ένας εμβολιασμένος με την εκπνοή του ή το φτάρνισμά του μπορεί ακόμη να μολύνει άλλους, ακόμη και αν ο ίδιος αισθάνεται καλά, σαν να μην έχει τίποτα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να φορούν μάσκα ακόμη και αν το προσωπικό τους ρίσκο είναι πολύ χαμηλότερο.

vradini.gr


loading...