Η Ιταλία γιορτάζει τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη

Με 88 σπάνια σκίτσα της «Θείας Κωμωδίας», τα οποία είναι διαθέσιμα στον κοινό μέσα από μια διαδικτυακή έκθεση, η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία εγκαινιάζει τον εορτασμό των εκδηλώσεων με αφορμή τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη. Τα έργα ανήκουν στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη του 16ου αιώνα Φεντερίκο Ζουκάρι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πινακοθήκης Eike Schmidt στα σκίτσα είχαν πρόσβαση μόνο μερικοί μελετητές και έχουν εμφανιστεί στο κοινό δυο φορές τμηματικά.

«Τώρα δημοσιεύονται πλήρως μαζί με ένα διδακτικό επιστημονικό σχόλιο». Ο Δάντης Αλιγκέρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1265 και πέθανε το 1321 στη Ραβέννα όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Το αριστούργημά του «Θεία Κωμωδία» το οποίο μιλά για το φανταστικό ταξίδι του στον Αδη με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρική είναι χωρισμένο στην «Κόλαση», «Καθαρτήριο» και «Παράδεισος». Τα σκίτσα του Ζουκέρι ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία (1586 – 1588).

Πρόκειται για 28 απεικονίσεις της Κόλασης, 49 του Καθαρτηρίου και 11 του Παραδείσου. Επειτα από τον θάνατό του το 1609 τα σχέδια πέρασαν στην οικογένεια ευγενών Ορσίνι για την οποία ο Ζουκάρι είχε εργαστεί και αργότερα για τον Οίκο των Μεδίκων, πριν γίνουν μέρος της συλλογής Ουφίτσι το 1738. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους στη Φλωρεντία, τη Ραβέννα αλλά και σε 70 πόλεις και χωριά που συνδέονται με τον ποιητή.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...