Η κίνηση είναι η πρώτη συνταγή της μακροζωίας

Όλοι μας ψάχνουμε τρόπους που θα μας προσφέρουν μια μακριά και υγιή ζωή. Η ζωή τρέχει με μεγάλες ταχύτητες κι αν θέλουμε να την προλάβουμε και να τη χαρούμε πρέπει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας όσο πιο συχνά μπορούμε.

Συγκεκριμένα αυτό αποδεικνύει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα σε ότι αφορά την καρδιοαναπνευστική ικανότητα υγιών ανθρώπων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο κινούμαστε τόσο περισσότερο θα ζήσουμε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 316.137 ενήλικες ηλικίας 18-74 ετών που παρακολουθήθηκαν από το 1995 έως το 2015 στη Σουηδία. Στόχος ήταν να καταμετρηθεί η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα μέσω ενός τεστ που μετρά την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια μειώθηκε στο 2,8% από το 3,2% καθώς αυξανόταν η καρδιοαναπνευστική ικανότητα των συμμετεχόντων. Τα οφέλη στη φυσική κατάσταση διαπιστώθηκαν και στα δύο φύλα, σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ και σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι ευεργετική. Αυτό καταδεικνύει πως οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας έχουν τα περισσότερα οφέλη από τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης», εξηγεί η δρ. Έλιν Εκμπλομ-Μπακ.

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για το σύστημα υγείας, ενώ οι γιατροί θα έπρεπε να συστήνουν περισσότερη άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης του ασθενούς, καταλήγει η προαναφερθείσα.

vradini.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...