Η τέχνη των φορτηγών προχωράει στα αεροπλάνα

Η διάσημη πλέον τέχνη στα φορτηγά του Πακιστάν θα μετακινηθεί από τους αυτοκινητόδρομους στους ουρανούς, καθώς μία ακαδημία καλών τεχνών ζωγραφίζει ένα διθέσιο αεροσκάφος Τσέσνα με την πολύχρωμη τεχνική.

Με περίτεχνα και επιδεικτικά μοτίβα, η πακιστανική τέχνη των φορτηγών έχει εμπνεύσει εκθέσεις σε γκαλερί του εξωτερικού και οδήγησε καταστήματα σε πόλεις της Δύσης να πωλούν μινιατούρες.

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι το Πακιστάν δεν είναι μόνο FATF (Financial Action Task Force – Ομάδα δράσης στα χρηματοοικονομικά) και χώρα σχετική με θέματα τρομοκρατίας · είναι μία ποικιλόμορφη χώρα που προσφέρει ευκαιρίες», ανέφερε στο Reuters o Ιμράν Ασλάμ Χαν, διευθύνων σύμβουλος της Sky Wings, έναν οργανισμό εκπαίδευσης σε πτήσεις.

Σχεδιάζει επίσης να βάψει κι άλλα αεροσκάφη, με σκοπό την προώθηση του τουρισμού στο Πακιστάν.

Η συγκεκριμένη τέχνη έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά εξαγώγιμα πολιτιστικά στοιχεία του Πακιστάν τα τελευταία χρόνια. Η UNESCO, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την τέχνη των φορτηγών, αναμεμιγμένη με αυτόχθονα θέματα, για την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας Κιμπέρ-Πανκτούνκβα.

«Ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με την αναπαράσταση της τέχνης των φορτηγών μας. Τώρα, με αυτό το αεροσκάφος, τα χρώματά μας θα πετούν στον ουρανό. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι», ανέφερε ο Χίντιρ Αλί, ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε τα αεροσκάφη στο υπόστεγο της ακαδημίας.

Εκπαιδευμένος από τον πατέρα του, ο 40χρονος Αλί, διακοσμούσε φορτηγά από την παιδική του ηλικία και είναι πλέον ένας από τους πιο εξέχοντες ζωγράφους στο Πακιστάν.

Ο Αλί ελπίζει να ζωγραφίσει ένα αεροσκάφος Airbus ή Boeing στο μέλλον, λέγοντας ότι μια ευκαιρία να εργαστεί σε τέτοια τεράστια αεροπλάνα θα ήταν πραγματικά μια εμπειρία εκμάθησης.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...