Καρότο: το θαυματουργό φάρμακο της φύσης

Γνωστά για τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν, τα καρότα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, από τα οποία θα πρέπει να επωφεληθείτε για να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πολλά από τα οφέλη που μας παρέχουν τα καρότα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά. Χάρη στις ιδιότητές τους αλλά και στα απίστευτα αποτελέσματά τους, τα καρότα χρησιμοποιούνται για πολλούς λόγους εδώ και αιώνες.

Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα καρότο είναι τα εξής:

μέταλλα (κάλιο, νάτριο, φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο και σελήνιο)
90% νερό
7% υδατάνθρακες
1 γραμμάριο πρωτεΐνης
3 γραμμάρια φυτικών ινών
Και αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά, περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και A, καθώς και τις βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β3, Β6 και φολικό οξύ). Τέλος, περιέχουν μόνο 35 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Τα οφέλη από τα καρότα στην υγεία

Τα λαχανικά έχουν πολλές ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Παρακάτω, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές από τις πιο γνωστές.

Τα καρότα ενάντια στον καρκίνο

Είτε τα μαγειρέψετε στον ατμό, είτε τα βράσετε, είτε τα καταναλώσετε ωμά, μαγειρεμένα, μαζί με άλλες τροφές είτε φρέσκα είναι πάντα ευεργετικά στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Ανήκουν σε μία ομάδα τροφών, η οποία χαρακτηρίζεται από υποσχόμενα αποτελέσματα ενάντια στην εμφάνιση του καρκίνου. Μαζί με κάποια άλλα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε καροτενοειδή, όπως το σπανάκι και οι ντομάτες, τα καρότα ειδικότερα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τα καρότα ενάντια στα προβλήματα όρασης

Αυτό είναι και ένα από τα πιο γνωστά οφέλη των καρότων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων όρασης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την εμφάνιση καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και νυχτερινή τύφλωση. Φυσικά, τα καρότα δεν θα σας βοηθήσουν με προβλήματα όπως η μυωπία ή ο αστιγματισμός, επειδή αυτά απαιτούν ιατρική φροντίδα, αλλά η κατανάλωση καρότων από νεαρή ηλικία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάπτυξη αυτών των προβλημάτων.

Η κατανάλωση ωμών καρότων ενισχύει τα δόντια και τα ούλα σας

Με το να καταναλώνετε ωμά λαχανικά, όπως τα καρότα, βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος της στοματικής κοιλότητας και εμποδίζετε τα βακτήρια από το να συσσωρευτούν στα δόντια σας. Η περιεκτικότητα σε φθόριο σε τρόφιμα όπως τα καρότα, το σπανάκι και τα μήλα μπορεί να κρατήσει το σμάλτο των δοντιών σας σε καλή κατάσταση και να αποτρέψει τη φθορά των δοντιών.

Τα καρότα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης

Μαζί με τα υπόλοιπα οφέλη των καρότων για την καρδιαγγειακή σας υγεία, αυτό το λαχανικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, ιδιαίτερα σε πηκτίνη, που εμποδίζει το σχηματισμό λίπους στους τοίχους των αρτηριών σας. Βοηθούν στην εξάλειψη αυτού του τύπου λίπους και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Τα καρότα ενάντια στην δυσκοιλιότητα και τον πόνο στο στομάχι

Η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών στα καρότα βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού σας να εξαλείφει τα απόβλητα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Εξαλείφει ακόμη τον πόνο στο στομάχι ή την υπερβολική οξύτητα χάρη στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικό άλας που αποτελείται από νάτριο, χλώριο, κάλιο και βιταμίνες Β. Αυτό κάνει τα καρότα μια ιδιαίτερα συνιστώμενη επιλογή εάν υποφέρετε από γαστρίτιδα.

Τα καρότα και οι διουρητικές τους ιδιότητες

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μαζί με τα πολλά μεταλλικά άλατα βοηθά στη διάσπαση των πετρών των νεφρών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα καρότα υπάρχουν πάντα σε μία δίαιτα αποτοξίνωσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η προσθήκη καρότων στη διατροφή σας θα σας δώσει πολλά οφέλη, ενώ θα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και ανόργανων αλάτων.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...