Κλιματική Αλλαγή: Έρχονται καύσωνες από το μέλλον – Τους περιμέναμε σε 20 χρόνια

Η Ελλάδα θα πάρει αρκετά νωρίτερα «γεύση» από καύσωνες που αναμενόταν να «χτυπήσουν» το 2040, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τονίζει ο Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής θα χτυπήσουν για ακόμη μία φορά την Ελλάδα, καθώς έρχονται καύσωνες, που με βάση τα προγνωστικά μοντέλα θα εκδηλώνονταν το 2040.

Πιο αναλυτικά, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στο επερχόμενο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Επικίνδυνος καύσωνας 7 ημερών: Οι περιοχές με 44 – 45 βαθμούς. Θα θυμίζει 1987

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι φυσιολογικό» και ότι «είναι κάτι το οποίο δυστυχώς είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν από τα κλιματολογικά μοντέλα, εδώ και 10 χρόνια, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα , για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021 κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό».

Σύμφωνα με τον κ.Συνολάκη, τα κλιματολογικά μοντέλα δείχνουν δυσοίωνες προβλέψεις, ενώ εάν οι άνθρωποι δεν προστατεύσουν το κλίμα, όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», διευκρίνισε ο καθηγητής και ξεκαθάρισε πως «στατιστικά αυτό που βλέπουμε είναι πως δυστυχώς τα μετεωρολογικά μοντέλα που έκαναν διάφορες εκτιμήσεις για τα ακραία φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και το πόσες μέρες καύσωνα θα έχουμε, αρχίζουν όχι μόνο να επαληθεύονται, αλλά επαληθεύονται νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν».

ieidiseis

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...