Κορονοϊός: Ο Ελληνας πίσω από το πρωτοσέλιδο του Times για τα 200.000 θύματα

Συγκλονίζει το πρωτοσέλιδο των New York Times: Δεν ήταν απλώς ονόματα, ήταν εμείς

Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο που φέρει την υπογραφή του ελληνικής καταγωγής γραφίστα, Τζον Μαυρούδη, κυκλοφορεί το περιοδικό Time αυτή την εβδομάδα και προσπαθεί να ταρακουνήσει όσους ακόμη και τώρα υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει ή αδιαφορούν για τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει «σκεπάσει» τον πλανήτη.

Ενώ οι ΗΠΑ σήμερα αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, άλλη μια τραγωδία συγκλονίζει την ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Ο αριθμός των νεκρών λόγω κορονοϊού αγγίζει τους 200.000, «μια αμερικανική αποτυχία», όπως είναι ο τίτλος που συνοδεύει το ιστορικό εξώφυλλο. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο των θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ, μια καταγραφή της αποτυχίας της κυβέρνησης Τραμπ να ελέγξει την διασπορά του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Στις 29 Φεβρουαρίου ένας θάνατος, στις 25 Απριλίου 1.698, στις 14 Αυγούστου 1.338 θάνατοι και η λίστα συνεχίζεται… Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, το ορόσημο των 200.000 νεκρών αναμένεται να ξεπεραστεί περί τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ενώ παραμένουν πολλά τα μυστήρια γύρω από την COVID-19, οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να περιοριστεί η εξάπλωσή του δεν είναι ανάμεσα σε αυτά. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του περιοδικού αυτής της εβδομάδας από τους Alex Fitzpatrick και Elijah Wolfson, επαναλαμβάνοντας αυτό που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει ξεκάθαρο εδώ και πολλούς μήνες. «Όχι μόνο τεστ. Όχι μόνο φυσική απόσταση. Όχι μόνο ιχνηλάτηση των επαφών. Όχι μόνο μάσκες. Κάντε τα όλα», λέει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν την ολοκληρωμένη προσέγγιση έχουν καταστείλει τη μετάδοση και έχουν σώσει ζωές», γράφει ο αρχισυντάκτης και CEO του περιοδικού, Edward Felsenthal.

«Για το εξώφυλλο των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, απευθυνθήκαμε στον καλλιτέχνη Τζον Μαυρούδη, ο οποίος – χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Johns Hopkins Coronavirus Resource Center – έγραψε χειρόγραφα τον αριθμό των θανάτων στην Αμερική για κάθε μία από τις 193 ημέρες μεταξύ 29 Φεβρουαρίου, την πρώτη επιβεβαίωση θανάτου που σχετιζόταν με τον κορονοϊό στις ΗΠΑ και 8 Σεπτεμβρίου, καθώς πλησίαζε η ώρα για το τυπογραφείο. Από αυτά τα δεδομένα, η εικόνα αποκαλύπτει το ερχόμενο ζοφερό ορόσημο των 200.000» αναφέρει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού.


loading...