Λυρίδες: Ανοιξιάτικη «βροχή» από πεφταστέρια απόψε

Η βροχή από τα ανοιξιάτικα πεφταστέρια θα φωτίσει απόψε τον νυχτερινό ουρανό.

Μια αστραφτερή «καταιγίδα» πρόκειται να λάμψει απόψε, 22 Απριλίου στον νυχτερινό ουρανό.

Πρόκειται για τους μετεωρίτες Λυρίδες, των οποίων η πτώση θα κορυφωθεί πολύ αργά το βράδυ, λίγο πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η βροχή αυτή αποτελεί ένα ετήσιο φαινόμενο, το οποίο έχει καταγραφεί σε ιστορικά κινεζικά κείμενα, εδώ και πάνω από 2.700 χρόνια.

Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, φέτος μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πολύ φωτεινούς μετεωρίτες, με ρυθμό πρόβλεψης έως και 18 ανά ώρα.

Τα εν λόγω αστέρια, στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα, αναπτύσσοντας ταχύτητα που φτάνει έως και τα 50 χιλιόμετρα.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα.

Η ιστορία των Λυρίδων

Η πρώτη γραπτή αναφορά των Λυρίδων που έχει διασωθεί, έγινε από τους αρχαίους Κινέζους ήδη από το έτος 687 π.Χ.

Το φαινόμενο αυτό αρχικά οι μελετητές νόμιζαν πως προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου και πήρε το όνομά του, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αληθινή πηγή προέλευσης των Λυρίδων είναι ο ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ.

Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μία μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Ο συγκεκριμένος κομήτης πρόκειται να βρεθεί ξανά τόσο κοντά στη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο έχει διάρκεια περίπου 415 χρόνια.

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...