Μιλτιάδης Μαρινάκης : Ψηφιακή ημερίδα για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Απριλίου στις 19.00 ώρα Ελλάδας

Τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο τα πανεπιστημιακά τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών καταρρέουν, εξαιτίας μιας ευρύτερης στροφής του ενδιαφέροντος από τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες προς τις θετικές επιστήμες. Η μεταστροφή αυτή προκύπτει από πρακτικά αίτια, όμως είναι ικανή να απειλήσει τόσο τις γνώσεις των ατόμων όσο και των κοινωνιών για την πολιτισμική διαφοροποίηση, τη γλώσσα και την παράδοση.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την διεθνή πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση για τη Σύγχρονη Ελλάδα, η «Ελληνική Παιδεία» του Οχάιο (OHP, Colombus Ohio, USA), με κύριο δωρητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, προχώρησε σε νέο κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων στο διάστημα 2015-2020, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Ohio State University, Columbus Ohio, USA).

Η έδρα του προγράμματος ονομάστηκε προς τιμήν του εκλιπόντα Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη και γνωστού για το φιλανθρωπικό έργο του, ο οποίος μετέδωσε στον κ. Μαρινάκη την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον συνάνθρωπο, αλλά και την περηφάνια για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η «Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» ιδρύθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο OSU) την 25η Μαρτίου 2020.  

Στις 7 Απριλίου του 2021 στις 19.00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή ημερίδα με θέμα «Πολιτισμός και Εκπαίδευση μεταξύ των Ελληνοαμερικανών», το οποίο θα εστιάζει στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής εμπειρίας, τη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης στα βάθη της ιστορίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτή απορροφά και αναδιαμορφώνει επιρροές που την εμπλουτίζουν και συνεχίζει να εξελίσσεται παράλληλα με την παγκόσμια ποπ κουλτούρα.

Η συζήτηση, που διοργανώνει η Capital Link, γίνεται στο πλαίσιο της ίδρυσης της Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Αμερικανικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και της ανάληψης καθηκόντων του πρώτου καθηγητή Γιώργου Αναγνώστου.

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται και οι κ.κ. Νικόλας Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link Inc., Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp., αλλά και ο καθηγητής της έδρας «Μιλτιάδης Μαρινάκης», κ. Γιώργος Αναγνώστου. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο κ. Γκρέγκορι Τζουσντάνις, Διακεκριμένος Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

in.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...