Ναπολέων Βοναπάρτης: Σε δημοπρασία γνωμάτευση για την υγεία του

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης αναρριχήθηκε στην εξουσία στις αρχές του 19ου αιώνα -με ταχύτατους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης- και στέφθηκε αυτοκράτορας το 1804, όταν ήταν 35 ετών.

Το τέλος ήρθε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εξορίας του, στο νησί Αγία Ελένη, στον νότιο Ατλαντικό. Υπέκυψε στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε και έφυγε από τη ζωή το 1821 σε ηλικία 51 ετών.

Ιατρική γνωμάτευση την οποία υπογράφει ο Ιρλανδός χειρουργός, Μπάρι Έντουαρντ Ο’ Mέρα, ο οποίος και παρακολουθούσε τον Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη, αποκαλύπτει πόσο εύθραυστη ήταν η κατάσταση της υγείας του στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Το σημείωμα, το οποίο πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία του οίκου Heritage Auctions στο Τέξας σε Βρετανό (ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του) έναντι 2.000 δολαρίων (1645 ευρώ), έχει ημερομηνία 4 Ιουνίου 1818.

Το χειρόγραφο είναι σε εξαιρετική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψιν την παλαιότητα και τα χέρια που άλλαξε μέσα στον χρόνο.

Σε αυτό ο γιατρός καταγράφει την εκτίμηση του για την «κακή υγεία» του Ναπολέοντα και αναφέρεται στη «μεγάλη σωματική δοκιμασία» του ασθενή του, με πονοκεφάλους, πόνο στη δεξιά του πλευρά, «υψηλό» πυρετό, τρελούς σφυγμούς και «εν γένει άγχος και πίεση». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην εξαγωγή ενός φρονιμίτη στην αριστερή άνω γνάθο, η αφαίρεση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά από έναν «βασανιστικό» πονόδοντο.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...