Νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας

Νέα δεδομένα έχουν προκύψει, όσον αφορά στη σωστή χρήσης της μάσκας που παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι νέες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας

–Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη ακόμα και για τους μη νοσούντες, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι και ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

–Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, πόσω μάλλον σε περίπτωση που δεν μπορεί να κρατήσει απόσταση 2 μέτρων.

–Η χρήση της μάσκας προστατεύει και ως ένα σημείο αυτόν που τη φοράει από τους υπόλοιπους, ανάλογα με το υλικό της.

Εξαίρεση δυνητικά αποτελούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών, άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια, και άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, όπου πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης.

Αυτές τις μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε
Μία σωστή υφασμάτινη μάσκα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από δύο τουλάχιστον επιπέδων σφιχτού υφάσματος όπως βαμβάκι και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της (συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες).

-Οι μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστάσεις όπου η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί.

–Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί.

-Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους λειτουργούς υγείας.

Τα διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας, αποτελούν μία εναλλακτική για ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν, ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις όπως σε τραγουδιστές.

Αν χρησιμοποιηθεί αυτή η εναλλακτική, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, και η μάσκα αυτή πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.

Άλλα είδη προστασίας όπως γυαλιά και ασπίδα προσώπου δεν συστήνονται Αυτό συμβαίνει γιατί αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...