Νίσυρος: Κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος

Συναγερμός χτύπησε στην Νίσυρο όταν ειδικό κλιμάκιο διαπίστωσε ρωγμές, κρατήρες και καταπτώσεις βράχων στην καλντέρα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής.

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών μετέβη στο Μανδράκι Νισύρου για επιτόπια έρευνα και επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται σε επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, το οποίο παραμένει σε ύπνωση.

Οι επιστήμονες καθησύχασαν τους κατοίκους του νησιού, ενώ εγκατέστησαν ειδικό σταθμό παρακολούθησης της δραστηριότητας του ηφαιστείου στο Αυλάκι της Νισύρου, για να καταγράφει και να μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την ανάβλυση της θερμής πηγής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα εν λόγω φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με κατάλληλα σχεδιασμένες παρεμβάσεις, οι οποίες πρόκειται να διατυπωθούν σε σχετική έκθεση.

Παράλληλα, το κλιμάκιο εντόπισε πολύ πρόσφατες ρωγματώσεις και βυθίσεις στον πυθμένα της καλντέρας, με το φαινόμενο να έχει επεκταθεί σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων.

Ήδη από το 2001 είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες ρωγματώσεις και το φαινόμενο συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Η επίσκεψη του κλιμακίου έγινε μετά από αίτημα της Μητρόπολης Κω – Νισύρου, η οποία ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο.

Δείτε το βίντεο:

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάθε εδαφική παραμόρφωση, σεισμικότητα ή δραστηριότητα ατμών εντάσσεται στα πρόδρομα φαινόμενα ηφαιστειακών εκρήξεων.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που το ηφαίστειο παραμένει ήρεμο, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι και η έκρηξη που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νησί της Νισύρου αποτελεί το δυναμικότερο και με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ερευνημένο γεωθερμικό πεδίο του κόσμου σε περιβάλλον σύγκρουσης πλακών.

Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη που καταγράφηκε στην περιοχή έλαβε χώρα πριν από περίπου 25.000 χρόνια, αλλά έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σημειωθεί από το 1887.

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...