Ο Άρης είχε νερό πριν εμφανιστεί η ζωή στη Γη

Μπορεί οι ερευνητές πλέον να ξέρουν πως κάποτε υπήρχε νερό στον Άρη, λόγω ενός μετεωρίτη, ωστόσο το πότε εμφανίστηκε παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο που δημοσιεύτηκε στο Science Advances υποστηρίζει πως το νερό υπήρχε στον κόκκινο πλανήτη πριν από Πλανήτη 4.4 δισεκατομμύρια χρόνια· πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα και πολύ πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε μορφή ζωής στη Γη.

Η παραπάνω έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση του μετεωρίτη NWA 7553, ο οποίος εντοπίστηκε στην έρημο Σαχάρα και θεωρείται πως έφτασε στη Γη από τον Άρη, πριν δισεκατομμύρια χρόνια.

Η οξείδωση ορισμένων ορυκτών που βρέθηκαν στο εσωτερικό του μετεωρίτη, υποδεικνύει την ύπαρξη νερού.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το νερό δημιουργήθηκε στον Άρη πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια αλλά σύμφωνα με τη νέα ανακάλυψη, είναι πιθανό το νερό να εμφανίστηκε περίπου 700 χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Takashi Mikouchi, εκ των επικεφαλής της μελέτης:

«Ερευνώ τους μετεωρίτες του Άρη για να καταλάβω πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης και πώς εξελίχθηκε ο πυρήνας και ο μανδύας του. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ερεύνησα το συγκεκριμένο μετεωρίτη με το ψευδώνυμο “Μαύρη Ομορφιά” λόγω του σκούρου χρώματός του. Τα δείγματά μας υποβλήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά είδη φασματογραφίας για να ανιχνεύσουμε χημικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα μάς ενθουσίασαν».

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«Ο μετεωρίτης NWA 7553 είναι το πιο παλιό δείγμα που έχουμε από τον Άρη. Μία τόσο πρώιμη εμφάνιση νερού στον Άρη παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνα σχηματισμού των πλανητών, ενώ ας μην ξεχνάμε πως είναι το βασικό συστατικό της ζωής. Από τη μελέτη, η ομάδα ίσως να καταφέρει να καταλάβει και τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του Άρη εκείνη την εποχή».

Από αυτά που γνωρίζουμε, προς το παρόν, τα πρώτα ίχνη ζωής στη Γη έκαναν την εμφάνισή τους πριν 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...