Ο οίκος Sotheby’s θα δεχτεί κρυπτονομίσματα σε δημοπρασία διάσημου έργου του Banksy

Ο Sotheby’s είναι ο πρώτος μεγάλος οίκος δημοπρασιών που θα δεχτεί κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής για φυσικά έργα τέχνης.

Η αρχή γίνεται με τη δημοπρασία ενός από τα πιο γνωστά έργα του Banksy, το «Love is in the Air» (2003), το οποίο θα δημοπρατηθεί στις 12 Μαΐου, στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 3 και 5 εκατ. δολαρίων, ή 35 – 53 Bitcoin.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών θα γίνει με το συμβατικό νόμισμα -σε δολάρια ΗΠΑ- ο πλειοδότης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσό σε κρυπτονόμισμα και μάλιστα, ο Sotheby’s δίνει στους υποψήφιους αγοραστές δύο επιλογές, Bitcoin και Ether (πλην της προμήθειας του πωλητή για την οποία δεν είναι δεκτό το κρυπτονόμισμα).

Ο Sotheby’s συνεργάζεται ήδη με την Coinbase, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η νέα, ανατρεπτική συνθήκη στην αγορά της τέχνης έρχεται μετά τις πρόσφατες δημοπρασίες ψηφιακών έργων «non – fungible tokens ή NFTs», τα οποία είναι πιστοποιημένα ως πρωτότυπα και αυθεντικά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν, βάσει ενός ψηφιακού συστήματος που όπως τα κρυπτονομίσματα, βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.

Το ψηφιακό έργο τέχνης που πουλήθηκε 69 εκατομμύρια

Το έργο «Everyday: The First 5.000 Days» του Beeple, ενός 41χρονου εικονογράφου από την Μινεσότα, ένα κολάζ 5.000 εικόνων, πωλήθηκε πριν από δύο μήνες στην τιμή των 69,3 εκατ. δολαρίων (57.961.559 ευρώ), τιμή που δεν έχει αγγίξει έργο, για παράδειγμα, της Φρίντα Κάλο ή του Σαλβαντόρ Νταλί.

Κατά πόσο το κρυπτονόμισμα θα εξελιχθεί σε ρυθμιστή της εν λόγω αγοράς και ο πειραματισμός με τις νέες τεχνολογίες θα καθορίσει τις εξελίξεις ή θα αποδειχθεί «φούσκα» θα το δείξει ο χρόνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφωνούντες επισημαίνουν ότι η διαδικασία επικύρωσης που απαιτείται για αυτές τις ψηφιακές συναλλαγές είναι επιζήμια για το περιβάλλον, καθώς καταναλώνει υψηλά επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας. Mελέτη διαπίστωσε ότι το Bitcoin έχει ως παράγωργο 22 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, αποτύπωμα ανάλογο του Λας Βέγκας.

Με πληροφορίες από CNN.com

huffingtonpost.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...