Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών που πυροδοτούν την μηνιγγίτιδα, μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.
Ένα νέο σύστημα παρακολούθησης του καιρού δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στην Υποσαχάρια Αφρική, το οποίο οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα μπορέσει να σώσει αμέτρητες ζωές από τη θανατηφόρα μηνιγγίτιδα.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Μελέτης της Μηνιγγίτιδας, η ασθένεια μολύνει περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με έναν στους 10 να χάνει τη ζωή του και δύο στους 10 να αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Η μεταδοτική αυτή ασθένεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, ειδικά ανάμεσα στο Νοέμβριο και τον Ιούνιο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο θερμό και ξηρό κλίμα της ευρύτερης περιοχής, που ευνοεί την ανάπτυξη της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, ενώ η άφθονη σκόνη που επικρατεί συμβάλλει στη μεταδοτικότητά της.
Μάλιστα, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια έκρηξη κρουσμάτων μηνιγγίτιδας ίσως αποβεί αναπόφευκτη, όπως αναφέρει ο Guardian.
Με σκοπό την πρόληψη μιας νέας επιδημίας, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Leeds αποφάσισε να ξεκινήσει μια πιλοτική δοκιμή στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής.
«Στο παρελθόν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να παρατηρούμε τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Πλέον, είμαστε σε θέση να κάνουμε προβλέψεις μέχρι και δύο εβδομάδες μπροστά, κάτι που προφανώς μας βοηθάει πολύ να προετοιμαστούμε» δήλωσε ο καθηγητής Doug Parker, επικεφαλής του εγχειρήματος.
«Διασφαλίζοντας ότι οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας είναι διαθέσιμες στα άτομα που πιθανόν να βρεθούν κοντά σε εστία μηνιγγίτιδας, ο αριθμός των θανάτων και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώνεται», πρόσθεσε ο ερευνητής, δρ. Joshua Ταλμπάμπ.
ieidiseis.gr
Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News