Όταν οι αναμνήσεις γίνονται παρόν

«Στο σπίτι» || εκδόσεις Μεταίχμιο

Το μυθιστόρημα «Στο σπίτι» της  Μέριλιν Ρόµπινσον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.

Έπειτα από είκοσι χρόνια απουσίας, ο άσωτος γιος Τζακ Μπάουτον επιστρέφει στην πατρική εστία, επιζητώντας να βρει εκεί καταφύγιο και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του. Με μπλεξίματα ήδη από την παιδική του ηλικία, αλκοολικός και ανεπάγγελτος, ο Τζακ είναι διαρκώς σε δυσαρμονία με τον περίγυρό του και με τον παραδοσιακό πατέρα του, αν και εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο του παιδί.

Στο σπίτι έχει επιστρέψει και η αδερφή του, η Γκλόρι, για να φροντίσει τον γηραιό πατέρα, η οποία ωστόσο επίσης προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα λάθη του δικού της παρελθόντος.

«Η πόλη τής φαινόταν διαφορετική τώρα που είχε επιστρέψει για να ζήσει εδώ. Είχε συνηθίσει να σκέφτεται την Γκίλιαντ ως θέμα και σκηνικό νοσταλγικών αναμνήσεων. Πόσο πολύ άρεσε στα αδέλφια της, όχι όμως και στον Τζακ, να γυρίζουν σπίτι, και πόσο έτοιμοι ήταν πάντοτε να ξαναφύγουν. Πόσο αγαπούσαν τον παλιό τους τόπο και τις παλιές ιστορίες, και πόσο μακριά είχαν όλοι τους σκορπίσει. Το παρελθόν ήταν κάτι πολύ όμορφο, αρκεί να έμενε στη θέση του. Αλλά η τωρινή επιστροφή της για να μείνει, όπως είπε ο πατέρας της, είχε επιβαρύνει τις αναμνήσεις με μια δυσοίωνη σκιά. Όλοι γνώριζαν ότι το να υπερβαίνει έτσι η ανάμνηση τα όριά της και να γίνεται παρόν και πιθανόν μέλλον είναι κάτι για το οποίο μετανιώνει κανείς».     

 

Τα δύο αδέρφια θα έρθουν αντιμέτωπα με την αβάστακτη καλοσύνη του πατέρα τους και τους δαίμονες ο ένας του άλλου. Μαζί θα ανακαλύψουν πως η επιστροφή στο παρελθόν είναι η πιο επίπονη, και πως εκείνος τον οποίο δυσκολεύεσαι ενίοτε να συγχωρήσεις δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό…

Ένα συγκινητικό βιβλίο για τους οικογενειακούς δεσμούς, την αγάπη, τον θάνατο και την πίστη.

naftemporiki.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...