Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου – Πόσο σπουδαίος είναι για την υγεία μας

Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία

Όπως έχει θεσπιστεί από την Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), η Παρασκευή κάθε χρόνου πριν από την εαρινή ισημερία είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

Φέτος, η σημερινή Παρασκευή 19 Μαρτίου είναι η ημέρα που θα αναδειχθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία κάθε ανθρώπου αλλά και οι συνέπειες της αϋπνίας.

Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Όμως, ένας στους τρεις ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου.

Το 2021, το σύνθημα για τον εορτασμό είναι: «Καλύτερος Ύπνος, Καλύτερη Ζωή, Καλύτερος Πλανήτης», ώστε να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στη σπουδαιότητα του ύπνου στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Άλλωστε, αποτελεί ομόφωνη γνώμη των επιστημόνων πως ο ύπνος που διαρκεί 7 έως 8 ώρες, συμβάλλει στην σωματική και πνευματική ευεξία του ενηλίκου.

Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνήθεια του μεσημεριανού υπνάκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό «προφίλ» του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από sansimera.gr

vradini.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...