Πέθανε ο εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος

Πέθανε ο εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος, πρόωρα, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Κορνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Από το 1977 έως το 1980 σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα, ενώ από 1981 έως το 1988 σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας στη Γερμανία.

Έπειτα από σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Κολονίας και περιπλανήσεις στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, όπου έμεινε για κάποιο διάστημα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

αλιεν
Αλιενς, από αλουμίνιο και φως

Το 1988 δημιούργησε το πρώτο «Alien» από χαρτόνι ενώ από αλουμίνιο ήταν τα μόνιμα «Aliens» στην πλατεία Δεξαμενής στην Αθήνα αλλά και στον εξωτερικό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το 1990 δημιούργησε τους πρώτους «Ιππότες» από χαρτόνι ενώ τρία χρόνια αργότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών εγκατέστησε μόνιμα τους «Επτά Ιππότες» από γαλβανισμένο σίδηρο σε ανθρωπομετρικές διαστάσεις στον χώρο του.

γλυπτα
Oι επτά ιππότες του Κορμήλιου Γραμμένου

Είναι ο δημιουργός του έργου «Η μολυβένια θάλασσα» στη μαρίνα της Πάτρας, όπου επανερχόταν με διαφορετικές installations και performances. Η σχέση του με τη μουσική και ιδιαίτερα με την τζαζ τον οδηγούσε σε αναζητήσεις, πέρα από τους εικαστικούς δρόμους, μέσα από multimedia δρώμενα. Οι «Μάσκες» του από αλουμίνιο εντάσσονταν σε χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και αλλού. Ο Κορνήλιος Γραμμένος είχε ταυτιστεί και με την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.

Η κηδεία του εικαστικού Κορνηλιου Γραμμένου θα γίνει την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 στις 14.00 στο Α’ νεκροταφείο, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων για την covid.

iefimerida.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...