Ποιο είναι το χόμπι που μας χαρίζει μακροζωία;

Ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν ότι για να ζήσουμε πολλά χρόνια πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και ισορροπημένα, να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, να αποφεύγουμε το στρες και να βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε νόημα στη ζωή μας.

Μακροχρόνιες έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι υπάρχει μια δραστηριότητα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα και η οποία κρύβει ένα από τα μυστικά της μακροζωίας: είναι η κηπουρική.

Ποια είναι όμως συγκεκριμένα τα μυστικά της οφέλη;

Ισορροπία στην ψυχική υγεία και χαρά για τη ζωή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επωφεληθείτε από την κηπουρική: χρησιμοποιήστε την ως «όχημα» για υγιεινή διατροφή, ως φυσική δραστηριότητα, ή ως μια δραστηριότητα για να διώξετε το στρες. Και φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς, θα επιβεβαιώσουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε λουλούδια, λαχανικά και πράσινα φυτά.

Η κηπουρική απαιτεί πειθαρχία και ως εκ τούτου, θέλει υπομονή και μεθοδικότητα, για να φέρει καρπούς. Μελέτες σε άτομα που έπασχαν από άγχος ή άνοια, απέδειξαν ότι η κηπουρική βοηθά στην ηρεμία και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αμφιβάλετε ακόμη; Ερευνητές από το Texas A & M University ανακάλυψαν προσφάτως μέσω συνεντεύξεων, ότι άτομα που ασχολούνται με την κηπουρική, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και χαράς για τη ζωή, από άλλους συμμετέχοντες.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση

Η προστασία της υγείας των οστών σας χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο για να διασκεδάσετε ταυτόχρονα. Η σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει προπόνηση με βάρη και ποικίλες ασκήσεις, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, τη δύναμη και την ισορροπία –ασχέτως ηλικίας.

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Arkansas, όπου συμμετείχαν 3.310 γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι ασχολούνταν με την κηπουρική ή με άλλες εργασίες στην αυλή, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης από εκείνες που έτρεχαν, κολυμπούσαν, ή έκαναν αερόμπικ.

Προστατεύει από τον διαβήτη

Ασχέτως της ηλικίας σας ή της κατάστασης της υγείας σας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να αυξήσετε τη μακροζωία σας και να αποτρέψετε μελλοντικές αρρώστιες. Πολλές σωματικές δραστηριότητες που αποτελούν καθημερινή ρουτίνα -συμπεριλαμβανομένων αυτών της κηπουρικής- αποτελούν πολλή καλή άσκηση που μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνοντας παράλληλα την ευαισθησία σας σε μια σειρά από παθήσεις, όπως π.χ. ο διαβήτης.


loading...