Πομπηία: Το σπίτι των Vettii, γνωστό για τις ερωτικές τοιχογραφίες του, άνοιξε και πάλι για το κοινόΑρχαίο σπίτι, το οποίο κοσμείται με μοναδικές ερωτικές τοιχογραφίες, άνοιξε εκ νέου στην αρχαία πόλη της Πομπηίας έπειτα από 20ετή συντήρηση. Το σπίτι των Vettii -το οποίο είχε καταπλακωθει όπως και η υπόλοιπη πόλη από την ηφαιστειακή τέφρα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.- παρουσιάστηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου από τον Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Το σπίτι, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., ανήκε στους Aulus Vettius Restitutus και Aulus Vettius Conviva, πρώην δούλους που όταν απελευθερώθηκαν, πλούτισαν ως έμποροι κρασιού και όπως όλα δείχνουν δεν έκρυβαν την επιτυχία τους.

Αν και παλαιότερες θεωρίες υποστήριζαν ότι οι δύο άνδρες ήταν αδέρφια, θεωρείται πιο πιθανό ότι γνωρίστηκαν ως δούλοι του ίδιου αφέντη, ο οποίος ονομαζόταν Aulus Vettius.

Τοιχογραφία στην είσοδο του σπιτιού, το οποίο ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου χαρακτήρισε ως «Καπέλα Σιξτίνα» της Πομπηίας, απεικονίζει τον Πρίαπο, τον θεό της γονιμότητας. Η τοιχογραφία αντικατοπτρίζει τον πλούτο των ιδιοκτητών, αλλά διώχνει και το κακό μάτι από το οποίο ο θεός προστάτευε τα σπίτια.

Στην τραπεζαρία, γνωστή ως αίθουσα του Πενθέα, μια τοιχογραφία απεικονίζει τον Ηρακλή σε παιδική ηλικία να συνθλίβει δύο φίδια. «Προφανώς οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να δείξουν τη νέα τους οικονομική θέση αλλά και την κουλτούρα τους μέσω των ελληνικών μυθολογικών έργων περίπου λέγοντας “τα καταφέραμε” και ανήκουμε και εμείς στην ελίτ», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια, συνεχάρη τόσο τον Τσουχτρίγκελ, όσο και τον Μάσιμο Οζάνα, πρώην διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηΐας, ο οποίος επέβλεψε μεγάλο μέρος των εργασιών.

Ακολουθήστε τo ΕΝΘΕΤΟ στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν!


 

loading...