Πρίμουλα: Το πολύτιμο φυτό της άνοιξης με τις ευεργετικές ιδιότητες

Η πρίμουλα είναι πιο γνωστή στην Ελλάδα ως Πασχαλίτσα ή Παναγίτσα και θεωρείται ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Ένα πολύτιμο φυτό, η αξία της οποίας αγγίζει περίπου τα 400 ευρώ το κιλό αποξηραμένη και προτείνεται ως εναλλακτική καλλιέργεια.

Η πρίμουλα είναι ένα πολύτιμο φυτό που φυτρώνει σε μεγάλα υψόμετρα της Ελλάδας. Το φυτό που είναι γνωστό και ως το «Λουλούδι του Δαρβίνου» ή Πρίμουλα της Άνοιξης έχει μεγάλη εμπορική αξία, ενώ στο εξωτερικό πωλείται έως και 400 ευρώ το κιλό. Για τα οφέλη της πρίμουλας μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κρίγκας, ερευνητής ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο οποίος

«Είναι ένα φυτό με παραδοσιακή χρήση λόγω φαρμακευτικών ιδιοτήτων και χρησιμοποιείται σε εκχυλίσματα και διάφορα σκευάσματα. Έχει μάλιστα και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» είπε ο κ. Κρίγκας.

«Εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε αν οι πρίμουλες ευημερούν εκεί που αυτοφύονται, εκεί που είναι το φυσικό τους περιβάλλον» συμπλήρωσε.

Μπορεί να προταθεί ως μια εναλλακτική καλλιέργεια; «Σαφώς και ναι και έχουμε ξεκινήσει σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε εδώ και δύο χρόνια κατόπιν παραγγελίας της περιφέρειας Ηπείρου. Οι πρίμουλες συλλέγονται με ληστρικό τρόπο από διάφορους στα ελληνικά βουνά και στη συνέχεια μετά εμπορεύονται και οι πληθυσμοί τείνουν να περιοριστούν» τόνισε ο κ. Κρίγκας.

«Μπορεί να συνταγογραφείται κανονικά η πρίμουλα, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρος. Οι τιμές που υπάρχουν για τα άνθη της πρίμουλας στο εξωτερικό είναι της τάξης των 400 ευρώ» επισήμανε.

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...