Ρεκόρ: Πίνακας του Τσόρτσιλ που είχε η Αντζελίνα Τζολί πωλήθηκε 11,5 εκατ. δολάρια

Πίνακας του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ανήκε στην Αντζελίνα Τζολί, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο για 11,5 εκατομμύρια δολάρια (9,5 εκατ. ευρώ).

Η τιμή πώλησης ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζε ο οίκος Christie’s πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας, ενώ ξεπέρασε αυτή του προηγούμενου πίνακα του Τσόρτσιλ, που ήταν κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας τιτλοφορείται «The Tower of Katoubia Mosque» και χαρακτηρίστηκε από τον Christie’s ως ο σημαντικότερος του Τσόρτσιλ, ενώ πρόκειται για το μοναδικό τοπίο που έχει ζωγραφίσει. Ακόμη δύο πίνακες του δημοπρατήθηκαν την ίδια μέρα.

GETTY
Οι πίνακες «Tower of the Koutoubia Mosque» και «Scene at Marrakech» του Ουίνστον Τσόρτσιλ που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.

 

Πρόκειται για ελαιογραφία την οποία εμπνεύστηκε από την ομώνυμη πόλη του Μαρόκο και την οποίο ζωγράφισε μετά την Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα το 1943, η οποία συνετέλεσε στην παγίωση των σχεδίων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων συμμάχων να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Άξονα.

Πρόκειται για το μοναδικό έργο ζωγραφικής το οποίο ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχικά, ο Τσόρτσιλ δώρισε τον πίνακα «Tower of the Koutoubia Mosque» στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούζβελτ. Μετά τη Διάσκεψη, προσκάλεσε τον Ρούζβελτ να επισκεφτούν το Μαρακές ώστε ο τελευταίος να απολαύσει τη θέα των βουνών από την πόλη, θέα η οποία για πολύ καιρό γοήτευε τον Τσόρτσιλ.

Βλέποντας το τζαμί του 12ου αιώνα με φόντο τα Όρη του Άτλαντα, ο Ρούζβελτ εντυπωσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό που ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να ζωγραφίσει τη σκηνή και να του δωρήσει το έργο ως χειρονομία φιλίας. Ο πίνακας πέρασε στον Έλιοτ Ρούζβελτ, τον γιο του Φράνκλιν Ντιλέινο, και η οικογένεια Τζολί τον απέκτησε το 2011 από το παλαιοπωλείο M.S. Rau στη Νέα Ορλεάνη.

Να σημειωθεί πως ο οίκος δημοπρασιών Christie’s δεν έκανε γνωστό το όνομα του νέου ιδιοκτήτη του «Tower of the Koutoubia Mosque».

BBC / huffingtonpost.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...