«Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο» – Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο ΦανάριΜετά την επιτυχημένη προβολή της στο Πολεμικό Μουσείο τον περασμένο Δεκέμβριο, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη, «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο», παραγωγής 2019, προβλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι, στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης του Γένους Σχολής, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

H ταινία αποτελεί μια ξεχωριστή ματιά πάνω στη σύγχρονη ιστορία του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της. Και μαζί, ένα αλλιώτικο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960.

Ό,τι γλύκανε και ό,τι πίκρανε τις ψυχές των Ρωμιών στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Το περίφημο κόκκινο λεωφορείο και οι θρυλικοί κινηματογράφοι της οδού Ιστικλάλ, αλλά και τα Σεπτεμβριανά του ’55 και οι απελάσεις του 1964.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν και μιλούν μεταξύ άλλων ο Oικουμενικός Πατριάρχης, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Τούρκος ιστορικός Ελτσίν Ματζάρ, ο διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Σταύρος Ανεστίδης.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών σε εκτέλεση παραγωγής της Oros Films. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

naftemporiki

Ακολουθήστε τo ΕΝΘΕΤΟ στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν!
loading...