Σπύρος Πετρουλάκης: Το νέο του βιβλίο – «Από παιδί το ναυάγιο στοίχειωνε τα ταξίδια μου»

Σπύρος Πετρουλάκης: Μια κατάδυση στο «Ναυάγιο» της Φαλκονέρας διά χειρός του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη. Αμείλικτες αλήθειες και μνήμες μπαίνουν στο μικροσκόπιο και μέσα από μια σειρά υποθέσεων και παραδοχών, η αλήθεια έρχεται στο φως και συναρπάζει τον αναγνώστη. Ηρωες που καταφέρνουν να επιβιώσουν, να πραγματώσουν τα όνειρά τους χωρίς να χάσουν τις αξίες και τη μνήμη τους. Ο «Ε.Τ.» συνομίλησε με τον πολυγραφότατο συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη με αφορμή το νέο του συναρπαστικό μυθιστόρημα «Ναυάγιο» από τις εκδόσεις Μίνωας, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που προήλθαν είτε από τα γραπτά ντοκουμέντα τις εποχής είτε από την προφορική Ιστορία.

Ο πολυσχιδής Σπύρος Πετρουλάκης σμίλεψε μια ιστορία βασισμένη σε συνεντεύξεις, βιβλιογραφία και προσωπική αυτοψία του ίδιου στα νερά βορειοανατολικά της βραχονησίδας Φαλκονέρα, εκεί όπου στις 8 Δεκεμβρίου το 1966 το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον» βυθίστηκε και χάθηκαν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες.

Γιατί επιλέξατε το τραγικό ναυάγιο του «Ηράκλειον» για το 8ο μυθιστόρημά σας;

Η μνήμη ήταν το ισχυρό κίνητρο. Η μνήμη που κάθε φορά επιλέγει μέσα μου κι ένα διαφορετικό αγκαθάκι για να με τρυπήσει, αφού στο ναυάγιο αυτό και η δική μου οικογένεια είχε θρηνήσει θύματα. Τα στοιχεία μου και η βιβλιογραφία μού αποκάλυψαν πως δεν είχε γραφτεί κάποιο άλλο μυθιστόρημα που αναδείκνυε το ναυάγιο αυτό ως βασικό θέμα, έτσι με τον καιρό η σκέψη άρχισε να ωριμάζει μέσα μου και τελικά δεν άργησα να ξεκινήσω γράφω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, σώθηκαν 46 άτομα, καμία γυναίκα και κανένα παιδί. Εσείς με τα μάτια της φαντασίας σας μας συστήνετε τις δύο κεντρικές ηρωίδες σας, μια γυναίκα και ένα κορίτσι, την Ειρήνη και την Αγάπη. Θα λέγαμε ότι το «Ναυάγιο» είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνους που έφυγαν τόσο άδικα;

Ακριβώς. Για μένα το να «σώσω» μία γυναίκα και ένα παιδί ήταν ένας φόρος τιμής στη μνήμη εκείνων των γυναικόπαιδων που πάλεψαν, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να σωθούν. Τώρα νιώθω σαν να άφησα ένα μπουκέτο με λουλούδια στη θάλασσα.

Μας έχετε χαρίσει ταξίδια σε διάφορα μέρη της χώρας μέσα από τα βιβλία σας. Στο «Ναυάγιο» ταξιδεύουμε από τα νερά της Φαλκονέρας στα Κύθηρα, στην Αθήνα, στο Παρίσι και στην Κρήτη… Τι σηματοδοτεί για εσάς η Φαλκονέρα;

Σε εμάς τους Κρητικούς και μόνο το άκουσμα της λέξης «Φαλκονέρα» αρκεί για να προκαλέσει στην ψυχή μας ένα είδος ηλεκτρικής εκκένωσης. Κατά τη διαδικασία της συλλογής των στοιχείων για την ολοκλήρωση του βιβλίου μου, ανακάλυπτα συνεχώς μάρτυρες που ο καθένας είχε να μου πει και μια διαφορετική ιστορία. Συγκλονίστηκα και ταυτίστηκα με τα θύματα, αλλά και τους ανθρώπους που έζησαν και κράτησαν για πάντα μέσα τους εικόνες ανείπωτης φρίκης. Με τους διασώστες, τους συγγενείς, τους δημοσιογράφους. Από μικρό παιδί «το ναυάγιο της Φαλκονέρας» στοίχειωνε τα ταξίδια μου και μιλώντας με το χέρι στην καρδιά μπορώ να σας πω πως μετά από αυτό το βιβλίο ένιωσα ότι ακούμπησα ένα μικρό βάρος που είχα μέσα μου σε μια άκρη, μακριά από την ψυχή μου.

Μελετώντας τα στοιχεία εκείνης της εποχής, τελικά η τότε κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει, όπως ρωτάει η Ειρήνη τον Ιπποκράτη;

Δυστυχώς η ιστορία εκείνου του ναυαγίου έχει γραφτεί με μελανά γράμματα στην ελληνική ναυτοσύνη. Τίποτα δεν πήγε σωστά, τίποτα δεν έγινε νόμιμα. Η Πολιτεία ήταν ηθικός αυτουργός στο έγκλημα αυτό, αφού δεν ήταν μόνο η σκανδαλώδης καθυστέρηση για να διασωθούν οι ναυαγοί, αλλά και οι δεκάδες παραβλέψεις ώστε το πλεούμενο φέρετρο που ονομαζόταν «Ηράκλειον» να συνεχίζει δίχως άδεια και με άπειρες ελλείψεις τη διαδρομή Πειραιάς – Χανιά και αντίστροφα.

Ποια είναι η άποψή σας για την επόμενη ημέρα στον κλάδο του βιβλίου;

Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι το βιβλίο θα ανθήσει ακόμα περισσότερο στη χώρα μας. Υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος από ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο και αγαπάνε πολύ τη δουλειά τους. Εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, αναγνώστες κ.λπ. Σίγουρα αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αλλά μπορεί να μας δείξει το δρόμο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Τώρα διορθώνω το 9ο μυθιστόρημά μου και περιμένω τον επόμενο Σεπτέμβρη με μεγάλη αγωνία, αφού, εκτός του ότι θα επανακυκλοφορήσει το βιβλίο μου «Το τελευταίο δαχτυλίδι», θα έρθει ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Επίσης, θα δούμε στην τηλεόραση του ALPHA να ζωντανεύουν οι ήρωες του «Σασμού», του 6ου μυθιστορήματός μου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

eleftherostypos.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...