Summer Nostos Festival: Επιστρέφει από 23 έως 27 Ιουνίου

Το SNF Nostos επανέρχεται από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου 2021, όπως το έχουμε αγαπήσει: Με τη φυσική παρουσία κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο για όλους.

«Το 2020 μας άφησε μια ανεξίτηλη αίσθηση της ανάγκης να προσεγγίζουμε ευέλικτα τη δημιουργία μελλοντικών σχεδίων, καθώς και μια επίμονη δέσμευση να επιδιώξουμε ένα διαυγέστερο μέλλον. Όλοι αισθανθήκαμε αποσυνδεδεμένοι από τις καθημερινές μας συνήθειες και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρέασε την ανθρώπινη επικοινωνία. Ταυτόχρονα όμως, όλοι μας προσδοκούμε ένα καλύτερο αύριο. Η δημιουργικότητα, οι τέχνες και ο διάλογος έχουν αποδειχθεί πιο πολύτιμα από ποτέ και μας κατευθύνουν στην ανίχνευση νέων τρόπων επικοινωνίας και σύνδεσης» αναφέρει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε ανακοίνωσή του, σχεδιάζοντας το φετινό SNF Nostos.

«Παραμένουμε ευέλικτοι, και παράλληλα δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε και να διαμορφώσουμε, εάν χρειαστεί, εναλλακτικές προσεγγίσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στην οποιαδήποτε πραγματικότητα του Ιουνίου. Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας όλα όσα σχεδιάζουμε για ένα ξεχωριστό SNF Nostos, και να σας παρουσιάσουμε τους ανθρώπους τους οποίους έχουμε προσκαλέσει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά του» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΙΣΝ και προσθέτει: «Σε όποια μορφή κι αν τελικά πραγματοποιηθεί το SNF Nostos, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα προσφέρουμε ένα φεστιβάλ που θα δώσει τροφή για σκέψη, θα προκαλέσει τον διάλογο, θα μας κάνει να αισθανθούμε. Καλύτερα».

SNF Nostos Conference: Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη
Το θέμα του φετινού SNF Nostos Conference «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη», το οποίο διατρέχει όλο το φάσμα του SNF Nostos, μοιάζει απόλυτα επίκαιρο. Αυτές οι αντιπαραβαλλόμενες έννοιες φαίνονται να είναι πιο συναφείς από ποτέ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που πολλά από αυτά που θεωρήσαμε δεδομένα έχουν αλλάξει και η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να διαμορφώνει τον κόσμο μας. Στο SNF Nostos Conference, μια πολυπολιτισμική ομάδα ηγετών, εμπειρογνωμόνων, οραματιστών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο θα εξερευνήσει τις τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον μας, καθώς και τις ιδέες, τις αρχές και τις ερωτήσεις που θα καθορίσουν πώς θα το κάνουν, και τους πολλούς πιθανούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα και η τεχνητή νοημοσύνη θα συνδεθούν και θα αλληλοεπιδράσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι ομιλητές του SNF Nostos Conference περιλαμβάνουν τους: Blaise Aguera y Arcas, Αρχιτέκτονα και Σχεδιαστή Λογισμικού της Google AI, Refik Anadol, media artist, Yoshua Bengio, ιδρυτή του Quebec Institute of Artificial Intelligence και πρωτοπόρο στον τομέα του deep learning, Stephen Cave, Διευθυντή του Leverhulme Centre for the Future of Intelligence στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Sougwen Chung, καλλιτέχνη, Ted Chiang, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Barry Coller, αντιπρόεδρο Ιατρικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, Lucas Joppa, Διευθυντή Περιβάλλοντος της Microsoft, Garry Kasparov, πρώην πρωταθλητή στο σκάκι, συγγραφέα και υπέρμαχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Tenzin Priyadarshi, πρόεδρο του Dalai Lama Center for Ethics and Transformative Values στο MIT, Elisabeth Reynolds, λέκτορα στο Τμήμα Πολεοδομικών Σπουδών του MIT, Κevin Rudd, πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας και πρόεδρο του Asia Society Policy Institute, Krista Tippett, ιδρύτρια του On Being Project και κάτοχο του βραβείου Peabody, Liam Young, συνιδρυτή του think tank Tomorrows Thoughts Today, Xiaowei Wang, creative director του Logic Magazine, και άλλους.

Διάλογοι του ΙΣΝ
Οι «Διάλογοι» του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), και το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, θα πραγματοποιήσουν, όπως κάθε χρόνο, μια ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο του φετινού SNF Nostos Conference με θέμα «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη».

Συνεχίζοντας τη σειρά διαδικτυακών συζητήσεων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 με τη συμμετοχή του κόσμου να παραμένει βασικός άξονας κάθε συνάντησης, οι «Διάλογοι» θα εστιάσουν στη νέα δυναμική που αναδύεται από τη σχέση ανθρώπου – μηχανής και τις προκλήσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη δημοκρατία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τους «Διαλόγους» επιμελείται και συντονίζει η ‘Αννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Καλλιτέχνες, Αναθέσεις και Δράσεις
Στο ίδιο πνεύμα, το SNF Nostos Education θα παρουσιάσει ένα μαθηματικό Escape Room σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Θεωρητικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιπλέον, δύο αναμετρήσεις θα προσκαλέσουν gamers και coders όλων των ηλικιών να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν το ομαδικό πνεύμα και να επιλύσουν προβλήματα μέσω του δημοφιλούς παιχνιδιού Minecraft και μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου coding challenge, ή αλλιώς…. του πρώτου φεστιβαλικού SNF Nostos Hackathon.

Παράλληλα, οι σκηνές του SNF Nostos θα είναι έτοιμες, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υποδεχθούν μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ όλοι οι χώροι του ΚΠΙΣΝ θα ενεργοποιηθούν με καλλιτεχνικά δρώμενα και συμμετοχικά προγράμματα, βάσει των δεδομένων που θα ισχύουν την περίοδο εκείνη. Οι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό εφόσον το SNF Nostos μπορέσει, βάσει των υγειονομικών δεδομένων, να φιλοξενήσει ζωντανά θεάματα παρουσία κοινού, περιλαμβάνουν τους: Burna Boy, William Kentridge, Bill T. Jones, το δίδυμο Paul SImonon (The Clash) και Dan Donovan (Big Audio Dynamite, Dreadzone) ως Casbah Club, το Ergon Ensemble, την Φωτεινή Βελεσιώτου, τις ΜΕΛΙSSES, και τον Good Job Nicky. Επίσης, οι Chipolatas από την Μεγάλη Βρετανία, και οι Circus Abyssinia από την Αιθιοπία θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους με απίθανα ακροβατικά σόου που κλέβουν την ανάσα.

Παράλληλα, το SNF Nostos θα παρουσιάσει αναθέσεις που έκανε σε καλλιτέχνες όπως τη χορογράφο Beth Corning, τον συνθέτη και sound artist Σταύρο Γασπαράτο σε συνεργασία με τον Αμερικανό καλλιτέχνη Lars Jan, την Ινδο-Αμερικανή σκηνοθέτιδα και καλλιτέχνη Smriti Keshari. Τέλος, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει ένα πλήθος εικαστικών και τεχνολογικών διαδραστικών εγκαταστάσεων γύρω από την ευρύτερη θεματική «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη».

Σημειώνεται ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί βάσει των εξελίξεων της COVID-19.

SNF Nostos Run
Η virtual εκδοχή του SNF Nostos Run θα επιστρέψει για να ενώσει δρομείς από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, να τρέξουν μαζί και χωριστά, ενώ παράλληλα το SNF ελπίζει να μπορέσει να διοργανώσει και τη φυσική εκδοχή του αγώνα. Όπως κάθε χρόνο, τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...