Τα πλήγματα που υπέστησαν οι γυναίκες το 2020 λόγω κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να αλλάξει ριζικά τη τάξη των πραγμάτων. Δυστυχώς, πέρα από τους αμέτρητους θανάτους, την κοινωνική απομόνωση, τον άπλετο φόβο και την οικονομική ύφεση, η πανδημία προκάλεσε ένα ακόμη εξίσου σημαντικό πρόβλημα κι αυτό δεν είναι άλλο από την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά κυρίως των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Το 2020 λοιπόν σημειώθηκαν, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, μεγάλα πλήγματα στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα το γυναικείο φύλο να βρεθεί σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ποια είναι όμως τα πλήγματα που δέχθηκαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

1. Μη αμειβόμενη εργασία
Οι γυναίκες και πριν την πανδημία έκαναν τρεις φορές περισσότερη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι ή φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, όμως αυτό επιδεινώθηκε το 2020 καθώς οι γυναίκες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των μελών της οικογένειας που αρρώσταιναν ή των παιδιών που πλέον δεν πήγαιναν σχολείο.

2. Απώλειες θέσεων εργασίας
Η covid-19 έχει πλήξει δυσανάλογα τομείς της οικονομίας όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, όπως ο τουρισμός, οι λιανικές πωλήσεις και η εστίαση. Κάποιες γυναίκες χρειάστηκε επίσης να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του νοικοκυριού, των παιδιών και των ασθενών. Έρευνα βρήκε ότι στην Αγγλία οι μητέρες είναι κατά 47% πιο πιθανό από τους πατεράδες να έχουν χάσει τη δουλειά τους ή να έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους. Ενώ, στις αναπτυσσόμενες χώρες οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται στην άτυπη οικονομία, χωρίς να έχουν καμία προστασία από τις απολύσεις.

3. Ενδοοικογενειακή βία
Η ενδοοικογενειακή βία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα το 2020 καθώς λόγω των lockdown πολλές γυναίκες βρέθηκαν εγκλωβισμένες στα σπίτια τους με κακοποιητικούς συντρόφους. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% της ενδοοικογενειακής βίας, χαρακτηρίζοντάς την «κρυμμένη πανδημία». Σοκαρισμένος από την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να υπάρξει «εκεχειρία στο σπίτι».

4. Αμβλώσεις
Η Πολωνία επέβαλε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων τον Οκτώβριο, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις. Στις ΗΠΑ ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση φοβούνται ότι ο διορισμός της συντηρητικής δικαστίνας Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την απόφαση ορόσημο του 1973, βάσει της οποίας νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στη χώρα.

5.Trafficking
Η αυξανόμενη φτώχεια και το κλείσιμο των σχολείων έκανε πολλά κορίτσια και γυναίκες πιο ευάλωτες στο τράφινκινγκ και τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ειδικοί του οργανισμού επισημαίνουν ότι η ύφεση και η ανεργία ενδέχεται να αυξήσουν το τράφικινγκ από τις χώρες όπου παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, κάτι που παρατηρήθηκε και κατά την οικονομική κρίση του 2007-2008. Παγκοσμίως έχει επίσης παρατηρηθεί άνοδος της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών μέσω διαδικτύου.

6.Εκδικητική πορνογραφία
Γυναίκες έχουν καταγγείλει και αύξηση της εκδικητικής πορνογραφίας, της ανάρτησης δηλαδή φωτογραφιών ή βίντεο αποκαλυπτικών ή από προσωπικές στιγμές από πρώην συντρόφους τους. Μια γραμμή βοήθειας στη Βρετανία επεσήμανε ότι τα κρούσματα διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο.

Πατήσετε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...