Τέλος τα ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο για τους κυκλώνες του Ατλαντικού

Γιατί φέτος θα σταματήσει η χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την ονοματοδοσία των κυκλώνων του Ατλαντικού.

Με τους τροπικούς κυκλώνες στον Ατλαντικό ωκεανό να αυξάνονται ολοένα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) αποφάσισε να σταματήσει φέτος τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την ονοματοδοσία αυτών των κυκλώνων.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του οργανισμού, η περσυνή χρήση ονομάτων του ελληνικού αλφαβήτου προκάλεσε σύγχυση, καθώς πολλά από τα ονόματα των κυκλώνων («Ζήτα», «Ήτα», «Θήτα») ακούγονται παρόμοια στα αυτιά των αγγλόφωνων. Το μπέρδεμα εντάθηκε όταν συνέβαιναν ταυτόχρονα δύο καταιγίδες με παρεμφερή ονόματα.

Μάλιστα, οι ειδικοί έκριναν ότι με το «βάφτισμα» των κυκλώνων με τέτοια ονόματα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η «εξωτικότητα» των ελληνικών γραμμάτων και όχι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν οι κυκλώνες.

Το ελληνικό αλφάβητο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές το 2005 και εννέα φορές το 2020 για την ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων του Ατλαντικού. Ειδικά πέρυσι κρίθηκε αναγκαία η χρήση του, καθώς υπήρχαν πολλοί κυκλώνες και είχαν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα λατινικά ονόματα.

Μετά την τελευταία απόφαση του ΠΜΟ, ακόμα και αν φέτος υπάρξουν περισσότεροι από 21 κυκλώνες και καταιγίδες στον Ατλαντικό, για οποίους έχουν προβλεφθεί αγγλικά ονόματα, οι μετεωρολόγοι δεν θα καταφύγουν ξανά στο ελληνικό αλφάβητο, αλλά θα επιλέξουν άλλα ονόματα.

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...