Θαλάσσιος καπνός: Το φαινόμενο που «εξαφάνισε» Τήνο και Μύκονο

Τι προκαλεί το φαινόμενο του θαλάσσιου καπνού; Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το νησί της Τήνου.

Μια πυκνή ομίχλη σκέπασε την Τήνο, «εξαφανίζοντας» το νησί αλλά και το γειτονικό νησί της Μυκόνου για αρκετές ώρες.

Πρόκειται για το φαινόμενο του «θαλάσσιου καπνού», γνωστού μεταξύ των ναυτικών και ως «πούσι», το οποίο προκαλείται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας της θάλασσας. Τότε, οι υδρατμοί από τη θάλασσα ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού για περισσότερη ώρα.

Σύμφωνα με το cyclades24.gr πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που λίγες φορές το έχουν συναντήσει οι κάτοικοι της Τήνου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Σύμφωνα με το meteo.gr, όταν θερμές και ξηρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Αφρική περνούν πάνω από τη σχετικά ψυχρή επιφάνεια της θάλασσας, η αέρια μάζα εμπλουτίζεται με υδρατμούς και ξεκινούν συμπυκνώσεις ενώ παράλληλα δημιουργούνται δίνες λόγω διαφορικής θέρμανσης καθ’ ύψος και έτσι αναπτύσσεται η ομίχλη που εκτείνεται κατακόρυφα και οριζόντια.

Οι δίνες δεν είναι ισχυρές για να μεταφέρουν τις υγρές αέριες μάζες ψηλά και να ξεπεράσουν τη θερμοκρασιακή αναστροφή (άνοδος της θερμοκρασίας με το ύψος), γι’ αυτό και ο θαλάσσιος καπνός έχει συνήθως ύψος μικρότερο από 500μ. Ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου, η ομίχλη μπορεί να μεταφερθεί πάνω από την ξηρά, κοντά όμως στην ακτή.

Η ονομασία «ομίχλη μεταφοράς» οφείλεται στην μεταφορά θερμών αέριων μαζών πάνω από την ψυχρή θάλασσα και όχι στη μεταφορά της ομίχλης πάνω από την ξηρά. Η ομίχλη μεταφοράς παρατηρείται και τους φθινοπωρινούς μήνες σε λίμνες, όπως στην Παμβώτιδα, τις Πρέσπες, στην Καστοριά, κ.ά., με πιο πολύπλοκους μηχανισμούς.

ieidiseis.gr

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...