Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης

Γνωστό με την ονομασία A68a, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στη νήσο Νότια Γεωργία στον Ατλαντικό ωκεανό.

Το γιγάντιο παγόβουνο έχει έκταση 5,800 χιλιόμετρα, μέγεθος παρόμοιο με το νησί που προσεγγίζει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκρουστεί και να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του καταφυγίου της άγριας ζωής στην περιοχή.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, το παγόβουνο θα αποτελέσει μεγάλη απειλή τόσο για τους πιγκουίνους όσο και για τις φώκιες της περιοχής, καθώς θα δημιουργήσει ένα μεγάλο φυσικό εμπόδιο στις διαδρομές τους για την αναζήτηση τροφής.

Ακόμη, πολλά από τα υδρόβια όντα που κατοικούν στον πυθμένα του ωκεανού θα συνθλιβούν από το βάρος του A68a· πρόκειται για μια διαταραχή της ισορροπίας της φύσης που θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ξεπεραστεί.

«Τα οικοσυστήματα μπορούν και θα ανακάμψουν φυσικά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν κολλήσει εκεί αυτό το παγόβουνο, να παραμείνει στο σημείο για 10 χρόνια», επισήμανε ο καθηγητής Geraint Tarling από τη Βρετανική Έρευνα Ανταρκτικής (BAS). «Αυτό θα έκανε μια πολύ μεγάλη διαφορά, όχι μόνο για το οικοσύστημα της Νότιας Γεωργίας, αλλά και για την οικονομία», τόνισε στο BBC News.

Τα παγόβουνα αυτού του μεγέθους συνιστούν σημαντικό κίνδυνο και για την ναυσιπλοΐα, γεγονός που καθιστά την παρακολούθησή τους επιτακτική.

Το συγκεκριμένο παγόβουνο αποκόπηκε από την Τράπεζα Πάγου Λάρσεν (Larsen Ice Shelf) τον Ιούλιο του 2017 και ακολουθεί αυτή την πορεία από τότε.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πλέον, απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την περιοχή και οι επιστήμονες που το παρακολουθούν δε μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα εάν το παγόβουνο θα αλλάξει πορεία ή αν τελικά θα καταλήξει σε σύγκρουση.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News 


loading...