Το πρώτο smartphone που κυκλοφόρησε ποτέ είναι 25 ετών

Το Nokia 9000 Communicator κυκλοφόρησε στην αγορά στις 15 Αυγούστου του 1996 και ήταν ο πρόδρομος των smartphone, όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Αν και ακόμα δεν είχε εφευρεθεί η έννοια «smartphone», στην πραγματικότητα το Communicator ήταν ακριβώς αυτό, με τη Nokia να το προμοτάρει ως «το γραφείο στην τσέπη σου».

Το συγκεκριμένο μοντέλο, παρουσιάστηκε στην CeBIT (έκθεση πληροφορικής και υπολογιστών στο Ανόβερο της Γερμανίας) με σκοπό να δείξει στον κόσμο της τεχνολογίας πώς θα έπρεπε να είναι ένα «έξυπνο κινητό τηλέφωνο», με μία λέξη ένα smartphone.

Ακριβώς μετά το Communicator το επόμενο δημοφιλές κινητό που έκανε πάταγο στην αγορά, ήταν το εμβληματικό Bold της καναδικής Blackberry, η οποία εκθρόνισε τη Nokia κατακτώντας την πρωτοκαθεδρία στην αγορά κινητών τηλεφώνων, μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο το iPhone της Apple το 2007.

Το Nokia 9000 Communicator είχε ένα πληκτρολόγιο και μια ασπρόμαυρη οθόνη, με υψηλή ανάλυση για τα δεδομένα της εποχής, και μπορούσε να ανοίξει σαν ένα μίνι λάπτοπ, ενώ ήταν εξοπλισμένο με λογισμικό για πρόσβαση στο διαδίκτυο και μνήμη μεγέθους 8MB. Ο χρήστης μπορούσε να στείλει μηνύματα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να στείλει φαξ και να επεξεργαστεί κείμενα και λογιστικά φύλλα.

Αν και πλέον παντελώς ξεπερασμένο, το πρώτο αυτό «smartphone» θεωρείται πλέον τρόπον τινά αντίκα και διαθέτει το δικό του κοινό σε διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης προϊόντων, με πολλούς να το κοστολογούν ακόμα και στα 600 δολάρια.

ieidiseis

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το ΕΝΘΕΤΟ στο Google News


loading...